Çocuğundan utanan sigarayı bırakıyor

Abone ol

Üniversite hastanesine başvuran çoğu kişi çocuklarından utandığı için sigaraya bırakmak istiyor...

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Sigarayı Bırakma Polikliniği'ne başvuran kişilerin büyük bir bölümünün çocuklarının sigara ile ilgili uyarılarından etkilenen kişiler olduğu bildirildi.

SÜ Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ruhuşen Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada her yıl 5,4 milyon kişinin sigara kullanımına bağlı ortaya çıkan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Dünyada her 8 saniyede bir kişinin sigaradan kaynaklanan hastalıklardan dolayı öldüğünü ifade eden Kutlu, kapalı yerlerde sigara içme yasağının bu olumsuz tabloyla mücadele konusunda umut verdiğini belirtti.

Sigara içme alanları daralan kişilerin gördükleri sosyal baskı nedeniyle artık daha fazla sigara bırakma polikliniklerine gelmeye başladıklarını ifade eden Doç Dr. Kutlu, büyüklerin sigarayı bırakma kararlarında çocuklarının etkisine vurgu yaparak, şunları kaydetti:

''Sigarayı bırakma polikliniğimize başvuran kişilerin önemli bölümü 'Çocuğumun sigara ile ilgili uyarılarından etkilendiğim için geldim' diyenlerden oluşuyor. Özellikle ilköğretim çağındaki çocuklar, okulda aldıkları eğitim, medyada gördükleri filmlerin etkisiyle sigara konusunda büyüklerinden daha bilinçli. Çocuklarının bu uyarılarından etkilenen anne ve babalar, polikliniklerde kolaylıkla sigarayı bırakabiliyor. Yani çocukların son derece etkili olan bu tepkisi, sigarayla mücadelemize de güç katıyor.''

''ROL MODELLER'' DE SİGARA İÇMESİN"

Anne, baba ve diğer aile bireylerinin çocukların yanında, ev ortamında ve araba gibi kapalı ortamlarda kesinlikle sigara kullanmamalarının sağlanması gerektiğini ifade eden Kutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Böylece çocukların pasif sigara içiciliğine maruz kalmaları önlenmiş olur. Ayrıca bebeğin bulunduğu eve misafir gelen hiç kimsenin de sigara kullanmasına izin verilmemelidir. Evde sigara tablalarından oluşan süs eşyaları yer almamalıdır. Misafirlere bebeğin sağlık durumu ve çevresel sigara dumanından etkilenimin oluşturabileceği sağlık sorunları anlatılmalı ve ev ortamında sigaraya izin verilmemelidir. Sadece aile değil, çocuklara rol model olacak olan öğretmen, hemşire, doktor, polis gibi topluma yönelik hizmet veren bireylerin de sigara kullanmamaları gerekir. Çocukların örnek alabilecekleri kişilerin sigara içmeyerek sağlıklı davranışlar sergilemeleri, gençleri sigaraya başlamama konusunda olumlu olarak etkiler.''

Sigarayı kendi başlarına bırakmakta zorlananlara, sigarayı bırakma polikliniklerini tavsiye eden Kutlu, ''Tıp fakülteleri ve devlet hastanelerinin bünyesindeki polikliniklerde sigarayı bırakma hizmeti ücretsiz sunuluyor. Bu nedenle sigarayı bırakmamanın maddi açıdan da bir bahanesi yok'' diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri