Çocuğum neden yaşıtlarıyla oyun oynamıyor?
Abone olAileleri yakından ilgilendiren sorunun cevabını anne ve çocuk yazarı Deniz Temur cevapla.tv izleyicileri için verdi.
Çocuğum neden yaşıtlarıyla oyun oynamıyor? www.elmaelma.com anne ve çocuk yazarı Deniz Temur cevapla.tv aracılığı ile tüm bu soruları yanıtladı.
Çocuklar yürümeyi öğrenip konuşmaya başladıklarında onlardan aynı hızda sosyalleşmelerini de bekleriz. Ancak çocuklar için sosyal becerileri edinme yürümeyi ve konuşmayı öğrenmekten daha uzun zaman alır.
Bu durum çocukların oyunla ilişkileri de şekillendiren asli unsurdur.
- 2 yaş öncesi dönemde çocuklar TEK BAŞINA oynarlar. Kendi uzuvları ilk oyun araçlarıdır. Çevredeki her şey bir oyun aracıdır. Amaç dokunarak anlamlandırmaktır. Eline ne geçirirse onu tutar, atar, sallar. Çevresinde başka çocuk varsa onun da her hangi bir nesneden farkı yoktur. Onu da tutar, sıkar, cimcirir!
- 2 ila 3 yaş arası dönem ise İZLEME dönemidir. Olanları anlamlandırmak için çevreyi izlerler. Bu dönemde çocuk diğer çocuklarla ilişki kurmaz. Yanına yaklaşan çocukla mutlaka arasına mesafe koyar.
- 3 yaş dönemi ise PARALEL OYUN evresidir. Bu dönemde çocuk başka çocuklarla oyun oynuyormuş gibi yapar ancak ortada bir oyun yoktur. Çocuklar bu evrede sadece diğer çocuklarla aynı mekanı paylaşmayı öğreniler ancak her çocuk ayrı ayrı oyun oynar.
- 4 yaş evresi BİRLİKTE OYUN dönemidir. Anneler artık rahat nefes alabilir. Bu dönemde çocuklar yaşıtlarıyla birlikte oynamaya başlar. Hatta işbirliği işaretleri bile gösterirler.
- 4 yaş sonrası dönem ise çocuklar yalnızca birlikte oynamakla kalmaz, iş bölümü, görev paylaşımı gibi birlikte hareket ederek oyun kurmayı öğrenirler. Amaç bir hedefe birlikte varmaktır.