Clinton: BM Suriye konusunda ‘felç oldu’

Abone ol

BM Genel Meclisi'nin Suriyeli isyancıların Şam’da Genel Kurmay binasını hedef alan saldırılar düzenlediği güne denk düşen toplantısında BM Güvenlik Konseyi, özellikle Clinton ve Cameron'un sert eleştirilerine hedef oldu.

 

Hillary Clinton, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne, konseye Suriye sorunuyla baş etmek için yeni bir çaba girişimi yapması çağrısında bulundu.

ABD Dış İşleri Bakanı konseyin ‘felç olduğunu’ söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron da aynı şekilde BM’nin harekete geçmesini talep etti.

Fransa, İngiltere ve ABD, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı yapının daha sert tepkiler vermesi gerektiğini düşünüyor. Ancak Rusya ve Çin Suriye hükümetini destekliyor.

Clinton Güvenlik Konseyi’nin şiddete son vermek zorunda olduğunu söyledi ve üyeleri “ileri doğru yeni bir yol bulma çabasına” girmeye çağırdı.

Dün gerçekleştirilen yıllık toplantıda BM Genel Meclisi’ne konuşan Cameron, BM’den harekete geçmesini talep ederken, kısa süre önce ortaya Suriyeli çocuklara işkence edildiğini gösteren kanıtların ortaya çıkmasının “Birleşmiş Milletler üzerinde bir berbat leke” olduğunu söyledi.

Cameron konuşmasında “bu zulüm karşısında durmakta başarısız olan ve bazı durumlarda Esad’ın terör iktidarına yardım ettikleri ve kışkırttıklarını” söylediği ülkeleri ayrıca eleştirdi.

Konseyin veto hakkı olan beş daimi üyesi şu ana kadar Suriye’deki duruma müdahaleye dair ortak bir planda anlaşamadı.

Şam'ın kalbine saldırı

Suriyeli isyancılar dün başkent Şam’ın kalbini hedef alan saldırılar düzenledi.

Genelkurmay Başkanlığı karargâhına yönelen saldırılarda resmi açıklamalara göre dört muhafız öldü, 14 kişi yaralandı.

Genelkurmayın ana binası da ciddi hasara uğradı.

Eylemi hem Özgür Suriye Ordusu hem de Ansar El İslam adlı İslamcı bir grup üstlendi.

Ordu kaynaklarına göre militanlar Emevi Meydanı'ndaki karargâha yerel saatle 07:00 civarında otomobillerle intihar saldırıları düzenledi.

Patlamaların etkisiyle 1 kilometre uzaktaki binaların sarsıldığı bildiriliyor.

 

Patlamalar sonucunda genelkurmayın ana binası alev alırken, isyancılar karargâha saldırmaya başladı.

Çatışmalar yüzünden Şam'da silah seslerinin saatlerce dinmediği kaydediliyor.

Suriye devlet televizyonu "terörist güçlerin" karargâhın içinde ve çevre sokaklarda ateş açtığını, güvenlik güçlerinin de onlara yanıt verdiğini belirtti.

Saldırının yapıldığı, kentin en işlek noktalarından biri olan Emevi Meydanı'nın öteki ucunda da devlet televizyonunun binası var.

Hedef ve zamanlama

BBC'nin Şam'daki muhabiri Rafid Cabburi hedefin ve zamanlamanın önemli olduğunu belirtiyor.

Muhabirimize göre saldırganlar Suriye ordusunun kalbini, üstelik de Özgür Suriye Ordusu'nun komuta merkezini Türkiye'den Suriye'nin içine kaydırdığını açıklamasından birkaç gün sonra vurdu.

Şam'da Temmuz ayında savunma bakanı, genelkurmay başkanı ve bazı diğer üst düzey güvenlik görevlilerin öldürüldüğü saldırı ardından güvenlik önlemleri artırılmıştı.

Muhabir öldü, Türkiye'ye suçlama

İran'ın İngilizce yayın yapan televizyon kanalı Press TV de muhabirleri Maya Nasır'ın bugünkü olayları izlerken vurularak öldüğünü, büro şeflerinin de yaralandığını duyurdu.

Kanalın açıklamasında 33 yaşındaki Suriyeli Nasır'ın ölümünden isyancılar sorumlu tutuldu.

Press TV Haber Müdürü Hamid Rıza Emadi, AFP'ye "Şam'daki muhabirimizin ölümünden Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ı sorumlu tutuyoruz çünkü Suriye'deki isyancılara silahları onlar sağlıyor." dedi.

Öte yandan rejim karşıtı Suriye İnsan Hakları Gözlemevi gurubu, hükümet yanlısı milislerin bu sabah Şam'da 16 sivili evlerinde öldürdüğünü öne sürdü.

Günün Önemli Haberleri