Çirkin kampanya

Abone ol

İsviçreli Le Matin, bazı bahanelerle Türk turizmini baltalamaya çalışıyor.

Geçen yıl turizmde rekor kıran Türkiye’ye turist sayısını başka ülkelere kaydırmak için karalama kampanyaları başladı. İsviçre’nin en büyük gazetelerinden “Le Matin” Türkiye’yi “kuş gribi, karikatür krizi ve iki ülke arasındaki oynanan maçı” bahane ederek manşet yaptı ve “Türkiye’ye gitmeyin” çağrısında bulundu. Türk turizmini karalayan bilgilerle dolu üç tam sayfa ayıran gazete, aynı sayfalara Yunan ve İspanya’daki turizm bölgelerini öven ilanları koymayı da ihmal etmedi.

Rezervasyonlar düştü
“İsviçreliler Türkiye’ye surat asıyor” başlığını atan gazete, Türkiye’ye rezervasyonların yüzde 40- 50 oranında düştüğünü iddia etti. Dünyanın en büyük tur operatörlerinden Travelhouse’un İsviçre’deki temsilcisi olan Daniel Renggil’in görüşlerine yer veren Le Matin gazetesi, Renggil’in “Türkiye’de hiç bir problem olmadığını ve tavsiye etmemize rağmen halk bu defa çok ihtiyatlı davranıyor” dediğini yazdı.

Diğer bir turizm şirketi olan Hotelplan’ın sözcüsü Alain Paccaud’un sözlerine de temas edilen gazete haberinde, Müslüman bir ülke olan Türkiye’nin karikatür krizinden etkilendiği, ardından kuş gribi vakası ve olaylı Türkiye-İsviçre maçının turist sayısının azalmasına yol açtığı belirtildi.

Bu konuda İsviçre Federasyonu Seyahat Şirketleri Müdürü Walter Kunz’un çağrılarına da yer verilen haberde, turizm için bu yıl İsviçre’nin geçen yıla göre yüzde 15-30 civarında bir artış beklediği kaydedildi. Haberde İspanya’nın tatil beldelerinden Canaries ve Baleares, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, İtalya, Tunus ve Korsika adası turizm için övülen beldelerden sayıldı. Öte yandan Türkiye’de 2005 yılında rekor seviyeye çıkan turist sayısının, 2006 yılının iki ayında düşüş yaşadığı, istatistiklere göre şubat ayında yabancı ziyaretçi sayısının yüzde 10.1 azaldığı iddia edildi.

> Le Matin: Türkiye’ye değil Yunanistan’a gidin
Türkiye’yi karalama kampanyasına üç tam sayfa ayıran Le Martin gazetesi, aynı sayfalara Yunanistan ve İspanya’daki turizm bölgelerinin de reklamını yaptı. Söz konusu ülkelerin, fotoğraf ve övgü dolu bilgileriyle ilanlarının verildiği gazetede, İsviçrelilere de tavsiyelerde bulunuldu. Önyargılı haberlerin ardından, Yunanistan, İspanya ve İtalya gibi ülkelerin tatil bölgeleri için yapılacak rezervasyonlarda geç kalınmaması çağrısı yapıldı.

Kaynak: www.turkiyegazetesi.com

Günün Önemli Haberleri