Çipli kimlik maliyeti 5 TL istenen 18 niye?

Abone ol

Çipli kimlikler Aralık'tan itibaren dağıtılacak, yeni kimliklerin maliyeti 5 lirayken devlet 18 lira alacak.

Yeni çipli kimliklerden gelecek vatandaştan 18 lira ücret alınacak ve toplamda devlet 1,368 milyar TL toplamış olacak. Peki ama 5 lira maliyeti olan çipli kimlikler neden 3 katından fazla fiyata vatandaşa verilecek. Vatandaştan fazladan toplanacak 988 milyon lira nereye harcanacak?

Yeni çipli kimlik kartlarının aralık ayından itibaren vatandaşlara 18 TL karşılığında dağıtılmaya başlanacak olması, 76 milyon vatandaştan toplanacak 1 milyar 368 milyon TL’lik meblağın ne yapılacağı sorusunu gündeme getirdi.

Bu paranın akıbetinin peşine düşen CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Doğuştan gelen bir hak olan vatandaşlığın göstergesi kimlik kartı için neden para alınıyor? Toplanacak 1 milyar 368 milyon TL’lik para nereye harcanacak? ” diye sordu.

ÇİPLİ KİMLİĞİN MALİYETİ NE KADAR?

CHP’li Umut Oran, konuyu soru önergesiyle TBMM gündemine taşırken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e şu soruları yöneltti:

- Yeni kimlik kartlarının Aralık ayından itibaren dağıtılacağı ve vatandaşın bu kartları 18’er TL ödeyerek alabileceği bilgisi doğru mudur? Bu kartların maliyeti kaç TL’dir?

- Doğuştan gelen bir hak ve vatandaşlığın göstergelerinden birisi olan kimlik kartı alımı için neden vatandaştan para talep ediliyor? Bu parayı öde(ye)meyenler kimlik kartı olmadan mı yaşayacak?

FAZLADAN 988 MİLYON LİRA TOPLANACAK

- 76 milyon vatandaşımızın 18 TL karşılığında kimlik kartlarını teslim alması durumunda elde edilecek 1 milyar 368 milyon TL’lik para nerede kullanılacak?

- Bu kartların maliyeti 5 TL ise her vatandaştan fazladan 13’er TL alınmasının gerekçesi nedir? Kartların maliyeti 5 TL ise vatandaştan neden fazladan 988 milyon TL para topluyorsunuz?

3 YIL İÇİNDE HERKESE VERİLECEK

Aralık ayından itibaren dağıtılmaya başlanacak ‘Akıllı Kimlik Kartı’yla birlikte, 1976 yılından beri hayatımızda olan mavi ve pembe nüfus cüzdanları geçerliliğini yitirecek.

3 yıl içerisinde tüm ülke genelinde dağıtılacak 1 GB’lik çipin de yer alacağı kimlik kartlarının vatandaşa maliyeti 18 lira olacak. Bugüne kadar 10 milyon adet basılan kartların bu yıl sonuna kadar 2 milyon kişiye verilmesi planlanıyor.

TEK KART DÖNEMİ

* Kimliğin içinde kişinin parmak, avuç içi ve damar izi gibi tanımlayıcı unsurlar bulunuyor.
* Kimlik kartı üzerindeki çip ile, vatandaşa verilecek hizmetin özelliğine göre görsel ve elektronik, farklı güvenlik yöntemleri ile kimlik doğrulama yapılabiliyor.
* Her kartın içinde kişiye özel sertifikalar yer alacak, bu çerçevede hem şifre istenebilecek, hem de kişinin parmak, damar ve avuç izi üzerinden biyometrik doğrulama yapılabilecek.
* Kimlik kartı sahibinden başka birinin eline geçse dahi kullanılamayacak, anında bloke edilebilecek.
* Vatandaşa ait nüfus bilgileri kartın üzerindeki yongaya güvenli bir şekilde kaydedilecek.
* Öncelikli olarak eczane, aile hekimliği, otomasyon sistemli hastaneler ve sağlık ocaklarında kullanılacak.
* Kartta, biri görsel, diğeri elektronik olmak üzere iki farklı bilgi tutma ortamı bulunuyor. (Bunlardan birincisinde; kart sahibine ait fotoğraf ve T.C. kimlik numarası, adı, soyadı ve doğum yerinin yer aldığı nüfus bilgileri, ikincisin de ise kart sahibine ait nüfus bilgilerinin elektronik olarak tutulduğu yonga bulunacak.
* Kimlik kartı ile vatandaş farklı belge, kart taşımak durumunda kalmadan kimlik doğrulaması yapılabilecek.
* E-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere, internetin bulunduğu her yerden kimlik kartı ile erişilebilecek.
* E-imza olarak kullanılabilecek. Kamu hizmetlerinden yararlanan kişilerin hak sahipliği kolay ve güvenli yapılacak. Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük ve yolsuzluklar asgariye inecek.

ÇİPLİ TAKİP TARTIŞMASI

İleriki süreçte kişinin, ev ve iş adresleri, iletişim bilgileri, sürücü ehliyet bilgilerinin de yüklenmesi hedeflenen yeni kimlik kartları ile ilgili özel hayatın ihlal edilebileceği gerekçesiyle tartışmalara neden olmuştu.

Günün Önemli Haberleri