Çipli kartlara şifre uygulaması

Abone ol

Çipli kartlara şifre uygulamasının getirilmesi ile kart sahteciliği yüzde 30 azalacağı tahmin ediliyor.

Visa Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Nur Öztin Kurak, Türkiye'de çipli kartlarla alışverişe 1 Nisan 2006  tarihinden itibaren şifre uygulaması getirilmesinin, kart sahteciliğinde yüzde 30'luk bir azalma sağlayacağını öngördüklerini bildirdi.

Kurak, çipli kartlarda şifre uygulaması geçişine ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, ''Europay, Mastercard, Visa (EMV)'' standardını taşıyan kartlarda bu yıl önemli bir dönüm noktasında bulunulduğunu ifade etti.

Kurak, çip ile şifrenin birbirini tamamlayan özellik olduğunu, Türkiye'de de çipli kartlarda şifreye geçiş çalışmalarının yapıldığını bildirdi.

Manyetik kartlarda bulunan şeridin rahatlıkla kopyalanabildiğini ve bunun çeşitli sahtekarlık olaylarına neden olduğunu anlatan Kurak, manyetik kartlarda çipli kartlara oranla daha kısıtlı bir hafıza bulunduğunu dile getirdi.

Kurak, çipli kartın manyetik karta oranla daha esnek bir yapıya sahip olduğunu vurgulayarak, yeni ödeme kanalları ile birlikte yeni teknolojilere de gereksinim duyulduğunu ifade etti. Avrupa'daki kart pazarına değinerek, bu sektörde en öncü ülkelerin Fransa ve İngiltere olduğunu, ardından Türkiye'nin geldiğini belirten Kurak, Türkiye'deki bankaların kart konusunda son derece güzel çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Türkiye'de 7 milyonu aşan EMV uyumlu kart bulunduğunu, bunun kredi kartlarının yüzde 50'sini oluşturduğunu ifade eden Kurak, yıl sonu itibariyle bu oranın yüzde 70'lere yaklaşmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Kurak, Türkiye'de 963 bin EMV uyumlu terminal olduğunu, üye işyeri hacminin yüzde 85'inin bu terminaller aracılığıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

''SAHTEKARLIKTA DÜŞÜŞ OLDU''

Nur Öztin Kurak, kart sahtekarlığını önlemek için dünya çapında çipe geçiş çalışmaları yapıldığını, çalışmaların bugün meyvesini verdiği ve sahtekarlıkta düşüş görüldüğünü kaydetti.

Kurak, ''Türkiye'de çipli kartlarla alışverişe 1 Nisan 2006 tarihinden itibaren şifre uygulaması getirilmesinin, kart  sahteciliğinde yüzde 30'luk bir azalma sağlayacağını öngörüyoruz'' dedi.

İngiltere'de çipli kartlarda şifre uygulamasına geçilmesine ilişkin yapılan bir araştırma sonuçlarını da aktaran Kurak, araştırma sonucuna göre İngiltere'deki perakendecilerin yüzde 96'sının çip ve şifreli kart kullanımını tavsiye ettiklerini, sahtecilikte yüzde 81 azalma olduğunu, maliyetlerde yüzde 68 düşüş gözlendiğini, şifre uygulamasıyla birlikte banka ve kart kullanımında artış meydana geldiğini anlattı.

Kurak, Türkiye'de şifrenin genellikle ATM'lerden para çekerken kullanıldığını belirterek, tüketicilere şifre kullanımıyla ilgili bazı tavsiyelerde bulundu.

Şifrenin doğum tarihi gibi kolay tahmin edilebilir rakamlardan oluşturulmamasını, kimseye söylenmemesini ve herhangi bir yere yazılmamasını öneren Kurak, Türkiye'de de Nisan ayından itibaren bankaların yavaş yavaş çipli kartlarda şifre uygulamasına geçeceğini duyurdu.

Soruları da yanıtlayan Kurak, çipli kartın internet üzerinden alışverişte nasıl kullanılacağına ilişkin olarak, çipin ilk çıkış noktasının yüz yüze işlemler için olduğunu, gerekirse bankalar tarafından kart okuyucu bir aletin müşterilere verilebileceğini söyledi.

KREDİ KARTLARI YASA TASARISI

Kredi Kartları Yasa Tasarısı'nın nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir soruya da Kurak, yasayı Visa olarak tek taraflı  değerlendirmelerinin mümkün olmayacağını, sektörel bazda değerlendirmek gerektiğini kaydetti.

Kurak, yasanın bazı maddelerine ilişkin olarak da Türkiye'de güzel bir kart kullanımı olduğunu ifade ederek, ''Yasa, sektöre bir düzenleme getirecek. Dolayısıyla kart kullanımlarını olumsuz etkileyeceğini düşünmüyoruz'' dedi.

Kurak, yasanın kart adedinde daralma değil, aksine büyüme getireceğini öngördüklerini dile getirdi. Bir soru üzerine, Eylül 2005 sonu itibariyle toplam Visa kart sayısının yaklaşık 35 milyon olduğunu, bunun 19,6 milyonunun banka, 15,3 milyonunun kredi kartından oluştuğunu belirten Kurak, önceki yıla göre toplam kart sayısında yüzde 31, banka kartında yüzde 35, kredi kartında yüzde 25 oranında büyüme kaydedildiğini bildirdi.

Nur Öztin Kurak, ''2006'da da kart sayımızda aynı büyümeyi  öngörüyoruz'' dedi. Kredi kartı borcu yüzünden intihar edenlerin olduğu anımsatılarak, buna ilişkin sosyal sorumluluk anlamında bir çalışma yapıp yapmayacaklarının sorulması üzerine Kurak, internet sitelerinde kart ve kart kullanımına ilişkin bilinçlendirme çalışmaları yaptıklarını, çok yakın zamanda da tüketicinin bilinçlendirilmesi için hazırlanan bir broşürü, kart ekstreleri ile birlikte müşteriye göndereceklerini bildirdi.

Günün Önemli Haberleri