Cinsel bozuklukların nedenleri arasında!
Abone olSeksenden fazla çeşidinin bulunduğu tespit edilen uyku bozuklukları birçok korkunç sonucu da beraberinde getiriyor
Seksenden fazla çeşidinin
bulunduğu tespit edilen uyku bozukluklarının cinsel işlev
problemlerinden trafik kazalarına, hatta uykuda ani ölüme neden
olabilecek önemde olduğuna dikkati çeken uzmanlar, bu sorunların
tedavi edilebilir olduğunu belirtiyor
Yaşamın üçte birinin uykuda geçtiğini ve uykunun hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytekin Akyüz, "Uykunun bedenimiz üzerinde dinlendirici, canlandırıcı ve yenileyici etkileri var. Vücudumuz için gerekli olan melatonin ve bazı hormonlar, özellikle de büyüme hormonu gece uykuda salınmaktadır. Bağışıklık sistemimiz uykuda güçlenmektedir. Yani sağlıklı ve yeterli uyumayan kişi, ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşır. Bu bakımdan kesinlikle hafife alınmaması gereken bir alan" dedi.
Akyüz, uykusuzluğun en sık rastlanan sağlık sorunlarından biri oldu ğuna dikkati çekerken, seksenden fazla uyku bozukluğu çeşidinin tespit edildiğini söyledi.
Tıbben "insomni" olarak adlandırılan uykusuzluğun, "uykuya dalamama, uykuyu sürdürememe, yani sık sık uyanma ve sabah erken uyanma" şeklinde yaşanabildiğini anlatan Aytekin Aküz, "İnsanların yarısı hayatlarının bir döneminde uykusuzluk çekerken, yüzde 10 kadarı da kronik uykusuzluk çekerler. Dinlendirici olmayan uyku gündüzleri yorgunluk, halsizlik, sinirlilik, huzursuzluk, performansta azalma, dikkat, konsantrasyon ve hafıza bozukluğuna ve depresyona yol açabilmektedir. Ayrıca iş ve trafik kazalarına, hatta uyku apnesine, uykuda ani ölümlere bile neden olabilmektedir. Diğer uyku bozuklukları arasında vücudun biyolojik saatiyle ilgili bozukluklara bağlı gündüz aşırı uyuma da görülebilir. Uykuda yürüme, altını ıslatma, kabuslar da uykuyu kesintiye uğratabilir" diye konuştu.
UYKUSUZLUK KADINLARDA DAHA SIK
Prof. Dr. Akyüz, kronik uykusuzluğun kadınlarda daha yaygın olduğunu, menopoz, adet dönemi ve hamileliğin bu yaygınlığa neden olan etkenler arasında bulunduğunu bildirdi.
Uyku bozukluğunun yaşa göre de değişkenlik gösterdiğine i şaret eden Aydekin Akyüz, gençlerde daha çok uykuya dalma güçlüğü görülürken, yaşlılarda uykuyu sürdürmeye ilişkin sorunların ön planda olduğunu, ayrıca yaş ilerledikçe uyku ihtiyacının azaldığını dile getirdi.
Akyüz, uykusuzluğu olan insanların günlük yaşamlarında daha çok sorun yaşadığını, bunların en başında da sağlıkla ilgili problemlerin geldiğ ini ve giderek yaşam kalitesinin düştüğünü söyeldi.
Psikiyatrik bozuklukların yüzde 75'inde uykusuzluk görüldüğü bilgisini veren Akyüz, "Depresyonda daha çok gece sık sık uyanma, sabah erken uyanma görülürken kaygı ve bunaltı bozukluğunda, yani anksiyetede uykuya dalamama ön plandadır. Fiziksel ve ruhsal hastalıklar, ağrı, bazı ilaçlar, kahve, çay, kola gibi kafeinli içeceklerin, sigara, açlık, aşırı yeme, ağır egzersizler ve heyecan verici aktiviteler de uyku bozukluklarına yol açmaktadır" dedi.
Prof. Dr. Akyüz, normal uyku süresinin gençlerde ve erişkinlerde
ortalama 7-8 saat olduğunu belirterek, Sağlıklı bir uyku için şu
birkaç temel hususa dikkat edilmesi gerektiğini
anlattı:
"Her gün aynı saatte yatıp uyanmaya gayret edin. Sadece uykunuz
geldiğinde ve sadece uyumak için yatağınıza gidin. Özellikle de
yatakta televizyon izlemeyin. Yatak odanız loş ve sessiz olmalı,
aşırı sıcak veya aşı rı soğuk olmamalı. Uykudan önce heyecanlı
aktiviteler, spor yapmak, film izlemek, oyun gibi faaliyetlerde
bulunulmamalı. Ilık duş, uykuya geçmeyi kolaylaştırır. Akşam aşırı
yemekten, sigara ve alkolden kaçının. Yatmadan önce bir bardak sü t
veya yoğurt yiyebilirsiniz. Gündüz veya akşamüstü 30-60 dakika
düzenli egzersiz, hem uyku kalitesini, hem de uykuya dalışı
kolaylaştırır. Kısaca, uykusuzluk çözülebilir, tedavi edilebilir
bir sıkıntıdır ve ciddiye alınmalıdır."