Çin'in yeni lideri ilk BRICS Zirvesi'ne katılıyor
Abone olÇin'in yeni lideri, BRICS olarak adlandırılan yükselen beş ekonomisinin Güney Afrika'da yapacağı zirveye katılıyor. Pekin'den bildiren Levent Uluçer Çin ve Afrika ülkeleri arasındaki ilişkileri irdeliyor.
Çin'de yaşayan 100 bin kadar Afrikalıdan biri olan Kongolu Felly Mwamba, Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletindeki Afrika kültürünü tanıtan "Çikolata Kenti"nde çalışıyor ve Dubai'ye Çin'den mal gönderiyor.
Onun "Çin Rüyası" gerçekleşiyor: Çinli kız arkadaşıyla evlenip bir ev alacak.
İki hafta kadar önce Nijerya Merkez Bankası Başkanı Lamido Sanusi'nin, Afrika'nın Çin'e karşı romantik görüşünü bırakması, Çin'i ortak olduğu kadar rakip olarak da görmesi gerektiği yolundaki açıklaması yankı bulmuştu.
Sanusi, Çin'in Afrika'dan temel maddeleri alıp, işlenmiş olarak geri sattığını ve aynısını bir zamanlar İngiltere'nin Afrika ve Hindistan sömürgelerine yaptığını söyledi.
"Çok Satanlar"a ulaşan "Çin Dünyayı Yönettiğinde: Batı Dünyasını Sonu ve Yeni Bir Küresel Güvenliğin Doğuşu" adlı kitabın yazarı Martin Jacques ise henüz yapılan 5'inci Dünya Forumu'nda "Tarihi olarak bakıldığında ABD ve Birleşik Krallık'ın genişlemesi ve etkisi, askeri ve politik olmuştur. Çin'inkiyse ekonomik ve kültüreldir" diyor.
Çin'in çiçeği burnunda yeni lideri Şi Cinping'in görevi devraldıktan sonra ilk 'ya yapmıştı. Bu doğaldı.
Rusya'dan sonra (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) ülkelerinin toplantısı için Güney Afrika'ya giden Şi Cinping'in durakları arasında iki Afrika ülkesi daha, Kongo ve Tanzanya da var.
Bu da Çin'in Afrika'ya ne kadar önem verdiğinin bir göstergesi.
Çin-Afrika ilişkilerinin "yazılı" tarihi ile ilgili çok fazla kaynak yok. 14'üncü yüzyılda seyyah İbn-i Batuta'nın Çin ziyareti ilk olarak biliniyor. Bir yüzyıl sonra ünlü Çinli Müslüman denizci Zınğ Hı'nın Afrika ziyareti Çin'in ilk Afrika ziyaretiydi.
Dünyanın "en çok harcayan turistleri" olan Çinliler geçen yıl Afrika'ya 870 bin ziyaret yaptı. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Cai Cün da Afrika'da yatırım yapan 1-2 milyon yatırımcı olduğunu söyledi.
Şi, Hu Cintao'nun yardımcısıyken de geçmiş beş yılda Afrika ülkelerine 7 günlük bir gezi yapmış ve birçok Afrikalı liderle de Pekin'de bir araya gelmişti. Şi, geçen yıl Pekin'de yapılan Afrika-Çin İşbirliği Konferansında 3 yıl içinde Afrikalılara 20 milyar dolarlık yardım yapılacağını söylemişti.
Çin'in 1980'de 1 milyar dolar civarındaki ticaret hacmi 2012 sonu itibarıyla ticaret 200 milyar dolara dayandı. Çin 2009 yılında Afrika'nın en büyük ticaret ortağı olarak ABD'yi geçmişti.
Afrika, dünyanın en yoksul kıtası olarak bilinmesine karşın Asya'nın arkasından yüzde 5 ile dünyanın en hızlı büyüyen bölgesi haline geldi.
Güney Afrika Gelişim Bankası Başkanı Patrick Dlamini Afrika'da 2050 yılına kadar bin yeni kent kurulacağını ve 2030 yılına kadar Afrika'nın dünyanın en büyük ve en genç işgücüne sahip olacağını açıkladı ve ekledi: "Burada çok altyapı işi var."
Çin'in de giderek büyümekte olduğu anlaşılan pastada ciddi bir paya sahip olacağı anlaşılıyor.