Çin'in ithalatındaki düşüş korkutuyor
Abone olÇin'in ithalat artışı zayıflarken dış ticaret fazlasının büyümesi, hem içerde hem de dünya çapında kaygıları artırıyor.
Çin'in haziran ayında ithalat artışı zayıflarken dış ticaret
fazlasının büyümesi, hem içerde hem de dünya çapında kaygıları
artırıyor.
Çin gümrük idaresi verilerine göre, dış ticaret fazlası geçen yıla oranla yüzde 42,9 artarak 31,73 milyar dolara yükseldi.
Bu yükselişin başlıca sebebi olarak, ithalatın yüzde 6,3 düzeyinde kalması gösteriliyor.
Analistler, bu oranın iki kat olmasını bekliyordu.
Küresel ekonomik büyümenin itici güçlerinden olan Çin
ekonomisindeki dev ticaret fazlası, bu ülkeyi ticari ortaklarıyla
karşı karşıya getirebilir.
ABD'de yapılan bazı yorumlarda Pekin yönetimi, para birimi Yuan'ın değerini kasıtlı olarak düşük tutarak, ucuz mal ihracatında avantaj elde etmekle suçlanıyor.
Çin yönetimi eleştiriliyor
Başkanlık yarışına yeniden giren ABD Başkanı Barack Obama, "para birimi manipülasyonu" yapan Çin'e fazla yumuşak davranmakla eleştiriliyor.
ANZ'nin Hong Kong'taki yetkililerinden Li-gang Liu'ya göre, "Yuan'ın değerinin yükseltilmesi yönündeki talepler karşılanmazsa, ticaret ortakları yaptırım uygulayabilir ve Çin ile ABD bir anlaşmazlığa düşebilir."
Salı günü açıklanan ticaret verilerinin ortaya serdiği bir diğer gelişme ise Çin ekonomisi için kaygı verici: Avrupa ve ABD'den gelen talepte daralma.
İhracat artışı hâlâ yüzde 11,3 gibi yüksek bir düzeyde fakat bu oran, mayıs ayındaki yüzde 15,3'lük artışın oldukça gerisinde.
Çin Başbakanı Wen Jiabao, yetkililerin ekonomik yavaşlamayı bertaraf etmek için, ihracatçıları Asya pazarlarına teşvik edeceğini söyledi.
Çin hükümetinin geçen hafta şaşırtıcı şekilde, bir ay içinde borçlanma maliyetlerinde ikinci defa kesintiye gitmesi, ülkenin ikinci çeyrekte beklenenden daha zayıf bir büyüme kaydettiği korkularını artırmıştı.
Büyümeye dair resmi verilerin yanı sıra, Çin'in gayri safi yurtiçi hasılası, sabit varlık yatırımı ve endüstriyel üretim verilerinin cuma günü açıklanması bekleniyor.