Çin'in efsane isminin zor günleri

Abone ol

Çin'in efsanevi siyasetçilerinden eski Çongçing Belediye Başkanı ve Ticaret Bakanı Bo Şilay, yargı önünde.

Çin'in efsanevi siyasetçilerinden eski Çongçing Belediye Başkanı ve Ticaret Bakanı Bo Şilay, "rüşvet, zimmete para geçirme ve gücünü kötüye kullanma" suçları nedeniyle mahkemeye verildi.

Bo Şilap hakkında 'hazırlanan iddianamenin ülkenin doğusundaki Şandong eyaletinde bulunan Cinan Orta Halk Mahkemesine teslim edildiği belirtildi. İddianamede Bo'nun, "memurluğundan ve konumundan faydalanarak başkaları üzerinden kazanç sağlamak, büyük miktarlarda para ve varlık kabul ederek rüşvet almak" gibi suçlamalar yer alıyor. 

Bo Şilay'ın Nisan 2012'de ÇKP Merkez Komitesi ve Polit Büro'daki görevleri dondurulmuş, aynı zamanda "ciddi disiplin ihlalleri" nedeniyle ÇKP Disiplin Komisyonu'na sevkedilmişti.

Ülkedeki en güçlü siyasetçilerden biri olan Bo, daha sonra eylül ayında ÇKP'den atılmış, hakkındaki iddia ve kanıtların yargı organlarına sevkine karar verilmişti. 

MODERN ÇİN TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK SKANDAL

Ülkede geçen yıl kongre öncesinde gündeme gelen Bo ve ailesinin yaptıkları, Çin'in modern tarihindeki en büyük siyasi skandal olarak anılmaya başlamıştı. 

Çin’de siyaset dünyasını derinden sarsan olay, İngiliz işadamı Neil Heywood’un Çin’in Çongçing kentindeki bir otel odasında ölü bulunmasıyla ortaya çıktı. Bo'nun eşi Gu Kaylay, aralarındaki iş anlaşmazlığı yüzünden oğlunu tehdit ettiğini öne sürdüğü Heywood’u zehirleyerek öldürdüğünü itiraf etti. Gu Kaylay, İngiliz işadamı Neil Heywood cinayeti davasıyla alakalı ertelenmiş idam cezası almıştı.

Çin'de yolsuzluk ve işadamları ile siyasetçilerin girift ilişkileri Bo'nun davasıyla gündeme gelmiş, bu büyük skandal tüm dünyanın da dikkatini çekmişti.

Ülkede geçen yıl yapılan tarihi kongrenin ardından Devlet Başkanı Şi Cinping, yolsuzlukla mücadelenin öncelikleri olacağını açıklamış ve soruşturmalar ardı ardına gelmeye başlamıştı. 

Ülkede son olarak eski Demiryolları Bakanı Liu Cıcün, yolsuzluk nedeniyle ilk somut ve ağır cezayı alarak iki yıl ertelemeli idam cezasına çarptırılmıştı. Liu'nun da bazı işadamlarına destek sağladığı ve kendi üzerinden milyonlarca dolarlık haksız kazanç sağladığı iddia ediliyor.

Çin'de bununla birlikte üst düzey bir siyasetçi olan ve yönetimde ülkenin en önemli organlarından Ulusal Reform ve Kalkınma Komisyonu Başkan Yardımcısı Liu Tienan da "ciddi disiplin ihlali" soruşturması geçiriyor. Liu'nun, zengin bir iş adamı ile yaptığı işbirliği ve oğlunu bu iş adamının sahibi olduğu şirketlerin birinde yönetim kurulu başkanlığına getirttiği öne sürülüyor.

Çin Devlet Başkanı Şi, göreve ilk geldiğinde ÇKP'yi en çok zayıflatan unsurun yolsuzluk olduğunu, bu konuyla mücadele edeceklerini, halkın da hükümeti bu anlamda bilgilendirmesini ve desteğini istemişti.

Günün Önemli Haberleri