Çine makarna satacaklar
Abone olGaziantep'te faaliyet gösteren Beşsan Makarna'nın asıl hedefi Çin'e ihracat yapmak.
Gaziantep'te faaliyet gösteren Beşsan Makarna, ''Beşler Makarna'' markasıyla Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Uzakdoğu'da ihracat yaptığı 52 ülkeye bu yıl Çin'i de eklemeyi planlıyor.
2006 yılında 7 milyon avro yatırım yaparak makarna üretim kapasitesini yüzde 120 artıracak olan Beşsan Makarna, Gaziantep ve ardından İstanbul'da makarna restoran zinciri kuracak.
Beşsan Makarna A.Ş. Genel Müdürü Kemal Çakmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki makarna tesisinin 1.5 yıl önce Beşler Şirketler Grubu tarafından satın alındığını belirterek, burayı aldıktan sonra 5 tane hedef belirlediklerini söyledi.
Birinci hedef olarak Türkiye'de ve dünyada birinci ligde oynamaya karar verdiklerini bildiren Çakmak, diğer hedeflerini ekip ruhu oluşturma, sistemi kurma, marka yaratma ve güçlü bir pazarlama ağı oluşturma şeklinde açıkladı.
Çakmak, şu anda Türkiye'de 80 ilde bayileri bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
''Tesisi satın aldığımızda ihracat yapılmıyordu. 1.5 yıl gibi kısa süre içinde 52 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ortadoğu, Afrika, Avrupa ve Uzakdoğu'ya ihracat gerçekleştiriyoruz.
Hem Türkiye'de hem yurtdışında birinci ligde oynuyoruz. Üretimimizin yüzde 40'ını ihraç ediyoruz, yüzde 60'ını iç piyasaya veriyoruz. 2006 yılında hedefimiz, üretimin yüzde 60'ını ihraç etmek, yüzde 40'ını iç piyasaya vermek. Gaziantep'te makarna ihracatı yapan şirketler içinde ön sırada yer alıyoruz. Türkiye'de ilk 3-4 içindeyiz. Hedefimiz, ilk 1-2'de yer almak.''
7 MİLYON AVRO YATIRIM
Şu anda 37 bin 500 metrekarelik alan üzerinde 15 bin metrekaresi kapalı tesislerinde ayda 4 bin ton makarna ürettiklerini söyleyen Çakmak, talebe cevap veremediklerinden dolayı 2006 yılında 7 milyon avro yatırım yaparak kapasitelerini yüzde 120 civarında artıracaklarını, kapasiteyi aylık 9 bin tona çıkaracaklarını kaydetti.
Kemal Çakmak, hem İtalya'dan 2 üretim hattı getireceklerini hem de yeni bir bölüm yapacaklarını ifade ederken, ''Yeni tesiste 2006 yılının sonunda inşallah şaltere basacağız'' diye konuştu.
Çakmak, şu anda 140 olan istihdamlarının yeni yatırımdan sonra 200-220 civarında olacağını kaydetti. İhracatlarının yıllık 7-8 milyon dolar civarında olduğunu bildiren Çakmak, ''2006 yılında 12 milyon dolar ihracat hedefliyoruz. Hatlarımız geldikten sonra 20 milyon dolar civarında ihracat yapmayı hedefliyoruz'' dedi.
Çakmak, Almanya'dan İsrail ve Irak'a kadar ihracat yaptıkları 52 ülke pazarında iyi olduklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
''Yeni pazarlara girme hedefimiz var. Şu anda birkaç ülkeyle temas halindeyiz. Çin ile ilgileniyoruz. Hindistan, Pakistan güzel pazarlar.Onlarla çok yakından ilgileniyoruz. Bu ülkeler tüketim açısından çok önemli.''
''MAKARNA LOKANTALARI ZİNCİRİ''
Markalaşma çalışmalarına önem verdiklerini vurgulayan Çakmak, 2005'de 250 bin dolar olan tanıtım ve reklam bütçelerinin bu yıl 350 bin doları bulacağını ifade etti.
Çakmak, ''Makarna lokantaları açmayı düşünüyoruz. Şu anda pilot bölge Gaziantep'i seçtik. Bu yıl Gaziantep'te 5 tane makarna lokantasıaçacağız. Fizibilite raporları devam ediyor. Başarılı olduğu taktirde ikinci olarak İstanbul'u düşünüyoruz'' dedi.
Kişi başına makarna tüketiminin İtalya'da 30, Amerika'da 23, Yunanistan'da 10 kilogram olduğuna dikkat çeken Çakmak, Türkiye'de ise 5 kilogram civarında olduğunu, bunun iç piyasada tanıtım eksikliği ve tüketicilerde makarnanın kilo aldırdığı yönündeki yanlış algılamadan kaynaklandığını kaydetti.
Kemal Çakmak, ihracatta en büyük sorun olan döviz kurunun normal seviyeye getirilmesi, ayrıca KDV'nin yüzde 1'e çekilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.