Çin'den Türkiye'ye Doğu Türkistan açıklaması

Abone ol

Çin yönetimi, Doğu Türkistan'daki Uygur Türkleri'ne yönelik Ramazan uygulamalarına ilişkin açıklama yaptı.

Türkiye'nin, Uygur Türklerinin oruç tutmaları ve diğer ibadetlerini yerine getirmelerinin yasaklandığına dair haberlere verdiği tepkinin rahatsızlıkla karşılandığını bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Çunying, Pekin yönetiminin, haberlerden ‎duyulan derin kaygının Çin'in Ankara Büyükelçiliği'ne iletilmesiyle ilgili Türkiye'den konuyu aydınlatmasını talep ettiklerini ifade etti. Hua, "Türk Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamadan ötürü endişelerimizi dile getirdik" ifadesini kullandı.

Türkiye ile olan ilişkilerine büyük önem verdiklerini belirten sözcü Hua, tarafların düzeyli ilişki bağlarını korumasını umduklarını da dile getirdi. Türkiye dün Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerinin oruç tutmaları ve diğer ibadetlerini yerine getirmelerinin yasaklandığına dair haberleri üzüntüyle karşıladığını açıklamıştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Uygur Türklerinin oruç tutmalarının ve diğer ibadetlerini yerine getirmelerinin yasaklandığına dair haberlerin kamuoyunda üzüntüyle karşılandığı, haberlerden ‎duyulan derin kaygının Çin'in Ankara Büyükelçisi'ne iletildiği kaydedilmişti. Açıklamada ayrıca Türkiye'nin Çin'in toprak bütünlüğüne, istikrarına, huzur ve güvenliğine önem atfettiği dile getirilmişti.

Dünya Müslüman Alimler Birliği ve Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları oruç yasağına tepki göstermiş, oruç yasağına uymadığı gerekçesiyle öldürüldüğü öne sürülen Uygurlar için Türkiye'nin birçok yerinde gıyabi cenaze namazı kılınmıştı.

Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde ramazan ayı boyunca memur, öğrenci ve öğretmenlerin oruç tutmasının yasak olduğu açıklanmıştı. Çin'de geçen yılın başında yürürlüğe giren terörle mücadele yasası kapsamında Sincan Uygur Özerk bölgesi başta olmak üzere birçok bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken, uluslararası gözlemci kuruluş ve yabancı gazeteciler, eyalette "güvenlik gerekçeleri" nedeniyle bağımsız çalışmalarda bulunamıyor. Çin'deki 56 etnik azınlıktan 10'u Müslüman. Hui (Çinli Müslümanlar), Uygur, Kırgız, Kazak, Tacik, Tatar, Özbek, Salar, Baoan ve Dongşiang etnik azınlıkları, genelde yoğun olarak ülkenin kuzey ve kuzeybatısında yaşıyor.

Günün Önemli Haberleri