Çin'den tarihi uzay başarısı

Abone ol

Çin'in, ilk Ay aracı Yütu'yu (Yeşim Tavşan) taşıyan Çang'ı-3 uzay mekiği, Ay'ın yüzeyine indi.

Çin’in 2 Aralık’ta uzaya gönderdiği Chang'e-3 adlı Ay keşif aracı Ay’a başarılı yumuşak iniş gerçekleştirdi. Yerel saatle 21.10’da (TSİ 15.10) Ay’a başarılı yumuşak inişin gerçekleşmesiyle Çin, dünyada ABD ve Sovyetler Birliği'nin ardından bunu gerçekleştiren üçüncü ülke oldu.

İnsansız olarak uzaya gönderilen Chang'e-3’ün (Ay Tanrıçası) Ay'a inişi 12 dakika sürdü. Ay yüzeyine 15 kilometre yükseklikten inişe başlayan Chang'e-3, 100 metre kala ise havada kısa bir duraklama yaptı. İniş aracının motoru ayın yüzeyine 4,5 metre kala toz kalkmaması için durduruldu ve Chang'e-3 yüzeye rahatça iniş yaptı.
 
ÜÇÜNCÜ ÜLKE 
Chang’e-3, Dünya’dan bakıldığında Ay'ın kuzeybatısında yer alan Sinüs Iridum veya Gökkuşağı Körfezi adlı kadrandaki bazaltik lav ovasına indi. Böylece buraya ilk kez bir uzay aracı iniş yapmış oldu. Ay’a şimdiye kadar ABD ve Sovyetler Birliği 13 kez başarılı yumuşak iniş gerçekleştirdi. Çin, 112 saatlik uçuşun ardından Ay'a inen Chang'e-3’ün Ay'da hayatta kalma gibi önemli teknik sorunların çözülebilmesinde büyük misyon eda etmesi bekleniyor.
İnişten birkaç saat sonra ise özel teleskop ve kamerayla Yütu (Yeşim Tavşan) adlı 6 tekerlekli ay gezi robotu da Chang'e-3’den ayrılarak ay yüzeyinde saate 200 kilometre hızla bilimsel keşif yapacak.

AY'DAKİ VERİLERİ DÜNYAYA GÖNDERECEK
140 kilogram ağırlığındaki Yütu, buradan aldığı verileri anında Dünya ile paylaşacak. Gezici aracın görevleri arasında, doğal kaynakları ararken, Ay'ın jeolojik yapısı ve yüzeyindeki maddeleri ölçme de bulunuyor. Üç ay boyunca 5 kilometrekarelik bir alanda araştırma yapacak Yütu, "bağımsız’’ navigasyon sistemi ve tekerleklerinin Ay’ın toz yüzeyini kavrama gibi ileri teknolojiye sahip.
Aracın ayrıca 30 dereceye kadar eğimli tırmanma kapasitesine sahip Yütu ayrıca, Ay’daki büyük sıcaklık değişimlerine dayanabilen yüksek verimli ve entegre bir robot konumunda da bulunuyor.

YENİ HEDEF MARS'A UZAY ARACI YOLLAMA
Çin'in bu seferki uzay misyonu sırasında derin uzay haberleşme teknolojilerini de test edeceği belirtildi.
Çinli yetkililer, Ay'daki zengin minerallerden de yararlanmak istiyor. Bu misyonun başarılı olması halinde Çin, Mars'a uzay aracı yollama gibi yeni hedeflere ağırlık verecek.
Chang'e-3'ün, 21. yüzyılda Ay'a inecek ilk araç olacağı kaydediliyor.
Bu seferki misyon, Çin'in 2020'ye kadar bir uzay istasyonu kurma ve Ay'a bir insan gönderme amacına yönelik çok önemli bir kilometre taşı olduğu ifade ediliyor. Çinli bilim insanları şimdi 2020 yılından sonra Ay'a bir insan gönderme olasılığını tartışıyor.
Çin, 2007 yılında ilk ay uzay aracı Chang'e-1'i göndermiş ve bu araçla yüzeydeki görüntüleri almış ve elementlerin dağılımını incelemişti.
Çin, Haziran ayında uzaya biri kadın olmak üzere üç astronot (Çinliler taykonot olarak adlandırıyor) göndermiş ve yörüngede kaldıkları 15 gün içinde taykonotlar, uzay aracının içinde çeşitli deneyler gerçekleştirmiş ve canlı yayında görüntülü olarak Çin'deki öğrencilerin sorularını cevaplamıştı.

Günün Önemli Haberleri