Çin'den New York Times haberine kınama

Abone ol

Çin, Başbakan Wen Jiabao'nun akrabalarının servet birikimini konu alan bir araştırmaya yer veren New York Times haberini 'karalama' diye niteleyerek kınadı.

Çin, Başbakan Wen Jiabao'nun akrabalarının servet birikimini konu alan bir araştırmaya yer veren New York Times haberini "karalama" diye niteleyerek kınadı.

Çin Dışişleri Bakanlığı haberin arkasında başka emeller bulunduğunu öne sürdü.

Daha önce New York Times, haber yayımlandıktan sonra İngilizce ve Çince internet sitelerine Çin'den erişimlerin engellendiğini bildirmişti.

Gazetenin haberinde Wen'in ailesine mensup kişilerin en az 2 milyar 700 milyon civarında toplam servete sahip oldukları öne sürülüyor.

Bu varlığa emlak, sigortacılık ve inşaat şirketleri hisselerinin de dahil olduğu kaydediliyor.

Gazete, haberin yayımlanmasından sonra New York Times gazetesinin hem İngilizce hem de Çince internet sitelerine Çin'den erişimin engellendiğini açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei, yasaklamalarla ilgili bir soruyu yanıtlarken, "İnternet yasalar çerçevesinde düzenleniyor" demekle yetindi.

'Büyük servet'

New York Times'ın ayrıntılı haberinde "Wen Jiabao'nun liderliği döneminde, oğlu, kızı, küçük kardeşi ve kayınbiraderi de dahil birçok akrabası, olağanüstü zenginleştiler" deniyor.

Gazete, birçok akrabanın isminin, çeşitli düzeylerde ortaklıklar ve arkadaşlar, çalışma arkadaşları ya da iş ortakları yoluyla edinilen yatırım araçlarının arkasına gizlendiğini yazıyor.

Ailenin yatırımlarının birçok sektöre yayıldığı kaydediliyor.

New York Times, 2004 yılında Wen Jiabao'nun gözetimindeki bir devlet kuruluşu tarafından yapılan reformlardan faydalanan Ping An adlı bir sigorta şirketini örnek gösteriyor.

Gazete, Wen'in ailesi, tanıdıkları ve iş arkadaşlarının denetimindeki ortaklıkların, 2004 yılındaki reformla piyasada serbest dalgalanmaya bırakılmadan önce şirket hisselerinin çoğunu ele geçirdiğini ve 2007 yılında şirkette 2 milyar 200 milyon dolarlık hisse sahibi olduklarını yazıyor.

New York Times, Çin hükümetinin ve Wen'in akrabalarının, şirketin 1992 ile 2012 arasındaki kayıtlarına dayanan bu soruşturmayla ilgili yorum yapmaktan kaçındıklarını da bildiriyor.

Wen şahsi çıkar sağladı mı?

Gazete bütün bunlara karşın, hisselerin hiçbirinin Wen'in adına olmadığını kaydediyor ve Wen'in, akrabalarının hisselerini etkileyen bu kararlardan şahsen çıkar sağladığına ya da Wen'in akrabalarının, yatırımlarda kayırıldığına dair kanıt bulunamadığını da yazıyor.

Ülkede büyüyen servet uçurumları kitlelerin tepkilerine yol açar ve sık sık hükümet yetkililerinin adlarının karıştığı yolsuzluk skandalları patlak verirken, Çin'in, liderleri, özellikle de liderlerinin serveti konusundaki haberler söz konusu olduğunda hassaslaştığı görülüyor.

Bu yılın Haziran ayında Bloomberg tarafından Cumhurbaşkanı adayı Xi Jinping'in akrabalarının mali durumuna ilişkin bir haber dosyası yayımlanmış, haberde Xi'nin yakınlarının herhangi bir yolsuzluğa karıştığına dair bir kanıt bulunmadığının belirtilmesine rağmen, Bloomberg sitesine Çin'den erişim engellenmişti.

Wen yaklaşık 10 yıldır başbakanlık görevini yürütüyor ve 8 Kasım tarihinde yönetim değişikliği süreci içersinde görevden çekilmesi bekleniyor.

Genellikle halka yakın ve sevilen bir lider imajı veren Wen Jiabao, devlet medyasında daima sıradan Çin vatandaşının sorunlarına kafa yoran bir siyasetçi olarak resmedildi.

New York Times gazetesinin bir sözcüsü, internet sitelerine Çin'den erişime konulan engellerin en kısa sürede kaldırılmasını umduklarını söyledi.

Bir muhabire konuyla ilgili soru yöneltildiğinde BBC World haber sitesine erişim de engellendi.

Çin'deki Twitter benzeri platformlarda da Wen Jiabao ve New York Times sözcükleriyle arama yapılması engelleniyor.

Günün Önemli Haberleri