Çin'den ABD'ye sert tepki
Abone olÇin Savunma Bakanlığı, ABD Pasifik Komutanı'nın Güney Çin Denizi ile ilgili "ihtilaflı sular" tanımlamasını "cahilce" buldu
Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yang Yücün, başkent
Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, Harris'in dün bir düşünce
kuruluşunda yaptığı konuşma esnasında Güney Çin Denizi ile ilgili
sarf ettiği sözlere cevap verdi.
ABD Pasifik Komutanı Harris, "Güney Çin Denizi'nin ihtilaflı sular olduğunu" belirterek "ABD donanması, bölgedeki faaliyetlerini sürdürecek ve operasyonlarımızı kapsamlı şekilde geliştireceğiz" ifadesini kullanmıştı.
Harris'in bu sözlerini "tarih algısından tamamen yoksun" olarak yorumlayan Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yang, "Çin'in, Güney Çin Denizi üzerinde bulunan ada parçaları ve onları çevreleyen sular üzerindeki egemenlik hakkının, hem tarihi hem yasal dayanaklara sahip olduğunu" savundu.
Yang, Harris'in sözlerine cevaben "Kendisine, kamu platformlarında kişisel görüşlerini paylaşmadan önce Güney Çin Denizi meselesinin tarihi üzerine dikkatli çalışmasını tavsiye ederim" dedi.
Sözcü Yang, "Çin, kendi yaşadığı sorunları komşuları ile diyalog
ve müzakere yoluyla çözebilir. Bölge dışından olan ülkelerin,
konuya taraf olarak cahilce açıklamalar yapmasına ihtiyacımız yok"
ifadesini kullandı.
ABD, Pekin yönetimini Güney Çin Denizi'nde yapay adalar kurmak suretiyle bölgeyi "askerileştirmek" ile suçluyor. Çin ise bu eylemlerinin sadece "bölgede sivil yerleşim sağlama ve savunma" maksatlı olduğunu savunuyor.
ABD donanma gemisinin ekim ayında Güney Çin Denizi'nde Çin'in kontrolündeki adalara yaklaşması üzerine Pekin yönetimi, ABD'yi "düşüncesiz harekette bulunmama" konusunda uyarmıştı.
Pekin yönetimi, Güney Çin Denizi'nin yüzde 90'ı üzerinde egemenlik iddia ediyor. Çin bölgede Vietnam, Endonezya, Filipinler, Malezya ve Brunei ile egemenlik ihtilafları yaşıyor.
Zengin yeraltı kaynaklarına sahip olduğu tahmin edilen Güney Çin Denizi üzerinden yapılan gemi taşımacılığı yoluyla yılda yaklaşık 5 trilyon dolarlık ticaret gerçekleştiriliyor.