Çin'de üretim son 11 ayın en düşük seviyesine indi

Abone ol

Açıklanan son ekonomik veriler, küresel piyasalardaki talepte yaşanan genel yavaşlama nedeniyle Çin'de üretimin son 11 ayın en düşük seviyesine indiğini, ekonomik büyümenin Nisan-Haziran ayları arasında yüzde 7,5'e gerilediğini gösterdi.

Küresel piyasalardaki talepte yaşanan genel yavaşlama nedeniyle Çin'de üretimin son 11 ayın en düşük seviyesine indiği açıklandı.

HSBC bankasının hazırladığı rapora göre, üretim sektörünün durumunu gösteren PMI Endeksi Haziran ayındaki 48,2 seviyesinden 47,7'ye geriledi.

PMI Endeksi'nde 50 puanın altındaki seviye 'daralma' olarak kabul ediliyor. HSBC'nin verileri Çin'in peş peşe üçüncü ayda bu seviyenin altına düştüğünü gösteriyor.

Çin ekonomisinin genel durumu konusundaki endişeler de devam ediyor.

Nisan-Haziran aylarını kapsayan ikinci çeyrek verileri Çin'de ekonomik büyümenin art arda iki çeyrekte zayıflama belirtisi gösterdiğini ortaya koymuştu. Ekonomik büyüme ilk çeyrekte yüzde 7,7 seviyesindeyken Nisan-Haziran ayları arasında bu oran yüzde 7,5'e gerilemişti.

Üretim ve ihracat Çin ekonomisini büyüten başlıca sektörler. Ancak küresel krizle birlikte, özellikle Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nden Çin ürünlerine olan talepte de önemli bir düşüş oldu.

Öte yandan Çin yetkilileri, ihracattaki düşüşü dengeleyecek şekilde iç piyasaları canlandırmakta da başarısız oldu.

Bugün açıklanan veriler, üretim, istihdam ve ürün siparişlerinin Temmuz ayı itibariyle daha hızlı bir yavaşlama eğilimine girdiğini gösteriyor.

Dış piyasalara bağımlı

Çin'in dış piyasalara bağımlılığı, genel ekonomik tablonun şekillenmesinde başlıca etkenlerden birisi.

Uzmanlar, hem iç hem de dış piyasalardaki talepte görülen düşüş değişmeden Çin'in genel ekonomik durumunda bir iyileşme görülmesinin beklenmemesi gerektiğini vurguluyorlar.

Çin'in küresel piyasalarda büyük bir ekonomik güç haline gelmesi nedeniyle, talepteki en ufak düşüş tüm piyasaları önemli şekilde etkiliyor.

Japonya, Çin'e yaptığı ithalatın, Mayıs ayındaki yüzde 8,3'lük seviyeden Haziran ayında yüzde 4,8'e düştüğünü açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde ise Apple şirketi, Çin'den elde ettiği gelirin bir önceki üç aylık döneme kıyasla yüzde 43 düştüğünü açıkladı. Bu verilere göre Apple'ın Çin'den elde ettiği gelir, bir yıl önceki

aynı döneme göre yüzde 14 azaldı.

'Büyümedeki yavaşlama sürecek'

Son üç aylık dönemde tüm satışının yüzde 13'ünü sağlayan Çin'in büyüyen ekonomisi Apple için büyük önem taşıyor.

Emtia piyasalarının Çin'e bağımlılığı da sürüyor. Dünyanın kömür ve demir cevheri üretiminin yaklaşık yarısı Çin'de tüketiliyor. Aynı şekilde, bakır gibi ana metallerin yüzde 30 ila 40'ının müşterisi de yine Çin.

Uzmanlar, Çin'de ekonomik büyümenin bu çeyrekte yıllık yüzde 7,4'e, gelecek üç aylık dönemde ise yüzde 7,2'ye düşeceğini tahmin ediyor.

Günün Önemli Haberleri