Çin'de kredi endişesi hisseleri düşürdü
Abone olÇin'de Merkez Bankası'nın kredi daraltma politikasına devam edeceği yolundaki mesajları Asya borsalarda keskin düşüşlere neden olurken, çok yaygın bir panik satışı görülmemesine rağmen Avrupa borsalarında da düşüş eğilimi var.
Çin'de Merkez Bankası'nın kredi daraltma politikasına devam edeceği yolundaki mesajları borsalarda keskin düşüşlere neden oldu.
Şanghay Bileşik Endeksi son bir yılın en büyük düşüşüyle yüzde 5,3 geriledi.
Çin Halk Bankası'nın (Merkez Bankası) ülkede likidite seviyesinin hâlâ "makul" seviyede olduğu ve ucuz para devrinin sona erdiği yolundaki açıklamasına piyasalar olumsuz tepki verdi.
Mali hisseler ortalama yüzde 7 değer kaybetti.
Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,22, Japon Nikkei endeksi de yüzde 1,26 düşüşle kapandı.
Avrupa borsaları
Çok yaygın bir panik satışı görülmemesine rağmen, Çin'den gelen haberler İngiltere, Almanya ve Fransa'da hisse senetlerini yeniden düşüş eğilimine geçirdi.
Bir süredir çoğu devlet kontrolünde olan Çin bankaları birbirlerinden yüksek borçlanma faizleri talep ediyor. Faiz oranı bazı durumlarda yüzde 12'ye kadar çıkıyor. Uzmanlar bunu bir tür 'devlet eliyle kredi daraltması' olarak görüyor.
Bunun nedeni Çin Halk Bankası'nın bankalara daha fazla disiplin getirme ve kredi bağımlılıklarını azaltma amacıyla ucuz para akışını kesmesi.
Merkez Bankası'nın bu radikal adımı nedeniyle para piyasalarının tamamen donabileceği ve küçük kredi kuruluşlarının devre dışı kalabileceği endişeleri vardı.
Ancak Merkez Bankası'nın, ticari bankaların nakit rezervlerini daha iyi idare etmesi ve küçük oyunculara kredi vermeye devam etmeleri gerektiği yolundaki uyarısının ardından bankalar arası borçlanma faizleri geriledi.
Merkez Bankası para musluklarını yeniden açacağı sinyalini vermedi ancak bu adımlar piyasa aktörleri tarafından orta ölçekli bankalar için borçlanma maliyetinin görece yüksek kalmaya devam edeceği şeklinde algılandı.