Çin'de herşeyi değiştirecek buluş 120 bin yıllık

Abone ol

ÇİN'de bir magarada 120 bin yıl önce yaşamış insanlara ait 47 diş bulundu. Keşif, modern insanın geçmişi hakkında bilinenleri değiştirebilir.

ÇİN'in güneyindeki Daoxian'da yer alan Fuyan Mağarası'nda bulunan dişler, modern insanın atalarının Afrika'dan göç ettiği kabul edilen tarihin öncesine rastlıyor. Bilim insanları, 120 bin yıllık olabileceği belirtilen dişlerin, Afrika dışında Homo Sapiens'in varlığını ortaya koyan en önemli delilller olduğunu düşünüyor. 

Çinli bilim insanları 47 dişin bulunduğu mağara sisteminde insanların kültürü ve yaşama biçimini ortaya koyan eşya ve kalıntılar bulamadı. Araştırmada yer alan Xiu-jie Wu, 'mağaranın yaşamak için kullanılmadığını' belirtti. Araştırmacılar, bölgede yapılan kazılarla daha fazla bilgi elde etmeyi umuyor. 

ÇİN'de bir magarada 120 bin yıl önce yaşamış insanlara ait 47 diş bulundu. Keşif, modern insanın geçmişi hakkında bilinenleri değiştirebilir.

Araştırmada yer almayan Exeter Üniversitesi'nden arkeolog Robin Dennell, Fuyan mağarasındaki zeminin en az 80 bin yıl öncesine uzanan bir tabakayla kaplı ve daha fazla bilgi saklama olasılığının yüksek olduğunu belirtti. 

Dennell, Afrika'da 190 ila 160 bin yıl önce ortaya çıktığı düşünülen Homo sapiens'in iklim farkı nedeniyle ilk olarak Güneydoğu Asya'ya gittiğini savundu. Buzul çağında soğuk olan Avrupa, Sibirya ve Çin'in kuzeyi, Homo sapiens'in muhtemelen doğuya yönelmesine neden oldu. 

Discovery News'e açıklama yapan Çin Bilim Akademisi'nden Wu Liu, Afrika dışında bulunan Homo sapiens'e ait en eski morfolojik kalıntıları bulduklarını söyledi. Liu, geçmişte İsrail'de aynı zaman dilimlerine ait fosiller bulunduğunu ancak Fuyan mağara sistemindeki dişlerin daha ilkel insanlara işaret ettiğini belirtti. 

45 BİN YILDAN ESKİSİ AZ BULUNUYOR

Nature dergisinde yer alan araştırmaya göre, Afrika dışında Homo sapiens'e ait 45 bin yıldan eski fosiller çok az bulunuyordu. En son keşif ise bazı bilim insanlarının Homo sapiens'in sadece Afrika'dan dünyaya yayılmadığı düşüncesini tekrar canlandırdı. Bulgular ayrıca, ilk insanların Afrika'dan çıktıktan sonra Akdeniz ve Avrupa'ya yayılmadan önce Çin'in güneyine geldiğini gösterdi. Liu, Asya'nın kuzeyinde izleri bulunan Denisovan insanları gibi Homo sapiens'in Pleistosen döneminde birçok türle birlikte Çin'de yaşadığını belirtti. 

İNSANIN EN YAKIN AKRABASI

Modern insanın en yakın akrabası olan Neandertallerin, insanlar Afrika ve Asya'da iken Avrupa'ya yayıldığı ve muhtemelen Homo sapiens'in batıya göçünü geciktirdiği tahmin ediliyor. Neandertallerin zamanla Homo sapiens'in yayılmasıyla yok olmaya başladığı ve sindirildiği biliniyor. 

İspanya'daki İnsan Evrimi Ulusal Merkezi'nden María Martinón-Torres ise 45 bin yıl önce Avrupa'da az sayıda bulunan ve ağır şartlarlda hayatta kalmaya çalışan Neandertallerin insanların göçünü engellemiş olmasının düşük bir ihtimal olduğunu belirtti.

Günün Önemli Haberleri