Çin'de eski bakana ertelemeli idam cezası
Abone olÇin'in eski Demiryolları Bakanı Liu Cıncün'e görevini kötüye kullanmak ve yolsuzluktan ertelemeli idam cezası verildi. Cezanın ömür boyu hapis cezasına dönüştürülmesi bekleniyor.
Çin’de Eski Demiryolları Bakanı Liu Cıcün’e, yolsuzluk ve
görevini kötüye kullanmaktan iki yıl ertelemeli idam cezası
verildi.
Çin devlet medyasının haberine göre Liu, 25 yılda yaklaşık 64 milyon yüen, yani 10 milyon dolar rüşvet almakla suçlanıyordu.
Savcılar, Liu’nun 11 kişiye rüşvet karşılığında bazı demiryolu ihalelerini kazanmalarına ve terfi almalarına yardım ettiğini söyledi.
Liu, Çin’in yeni lideri Şi Cinping’in idaresinde yargılanan ve yolsuzluktan suçlu bulunan en üst düzey devlet adamı oldu.
Şi Cinping ülkenin başına geçtiğinde, Komünist Parti içinde
dönen yolsuzlukla mücadele edeceği sözünü vermişti.
Çin’in bir zamanlar en güçlü kurumlarından biri olan Demiryolları Bakanlığı, Mart ayında kaldırılıp Ulaştırma Bakanlığı ile birleştirilmişti.
Demiryolları Bakanlığı, denetçilerin ortaya çıkardığı güvenlik skandalları ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle eleştiriliyordu.
Mal varlıklarına el konuldu
Çin resmi haber ajansı Şinhua, eski bakan Liu’nun Pazartesi günü iki yıl ertelemeli idam cezasına çarptırıldığını, tüm siyasi haklarından yoksun bırakıldığını ve 10 yıl hapse mahkûm edildiğini duyurdu. Liu’nun tüm kişisel mal varlığına da el konuldu.
Liu’ya verilen iki yıl ertelemeli idam cezasının, infaz edilmesi beklenmiyor. Çin’de, ertelemeli idam cezaları genellikle ömür boyu hapis cezasına dönüştürülüyor.
Savcılar, Liu’nun “görevini kötüye kullanmasının kamu varlıklarına büyük kayba yol açtığını ve devlet ile halkın çıkarlarına zarar verdiğini” belirtti.
Liu, 2003’te göreve geldiğinde demiryolu hatlarını genişletip milyarlarca dolarlık projelere imza atmıştı.
Dünyanın en geniş demiryolu ağına sahip olan Çin’de meydana gelen tren kazaları, güvenlik koşullarının eleştirilmesine yol açıyordu.
Çin’in Venzou kentinde 2011 yılının Temmuz ayında meydana gelen tren kazasında 40 kişi ölmüştü.
Hükümete bağlı denetçilerin 2010 ve 2013 yıllarında yayımladıkları raporlar, hükümet kaynaklarında dolandırıcılık yapıldığına dair kanıtları ortaya çıkarmıştı.