Çin ve Japonya savaşın eşiğinde
Abone olÇin ve Japonya arasındaki tartışmalı adalar nedeniyle yaşanan gerginlik giderek artarken, iki ülkenin savaşa sürüklendiği yorumları yapılıyor.
Çin, ülkesinde yer alan Japonya vatandaşlarının can, mal ve mülklerinin Pekin hükümeti tarafından korunmakta olduğunu ve güvenliği garanti altına alındığını açıkladı.
ÇİN'DE JAPONYA PROTESTOLARI
Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, son günlerde Çin’in bazı şehirlerinde meydana gelen protestolar hakkında konuştu.
Yaşanan protestolara Japonya’nın ada konusundaki tutumundan dolayı oluştuğunu vurgulayan Hong Lei, Japonya'nın sorumluluktan kaçınma veya sorumluluğunu örtbas etme tutumu almaması gerektiğine dikkat çekti. Sözcü Hong, Japonya'nın Çin hükümetinin ciddi tutumunu ve Çin halkının haklı çağrısını dikkate alıp almamasının, olayın gidişatını belirleyeceğini söyledi.
Çin halkının, Japonya hükümetinin sözde "Diaoyü Adası'nı satın alma" girişimine kararlılıkla karşı çıktığını yineleyen sözcü, Japonya'nın Çin'in toprak egemenliğini zedeleyen tüm girişimlerini derhal durdurması ve anlaşmazlığı diyalog yoluyla çözme rotasına dönmesi gerektiğini yeniledi.
Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda dün basına verdiği demeçte, Çin'de meydana gelen Japonya karşıtı gösterilerden hayal kırıklığına uğradıklarını belirterek, Çin hükümetinden Japon temsilciliklere ve personele yönelik şiddeti önlemesini istemişti.
Japon bir gazetecinin, Doğu Çin Denizi’nde balık yasağının bitmesinin ardından Çinli balıkçıların Diaoyü Adası sularından ne zaman çıkacağı ve sayılarına ilişkin sorusunu yanıtlayan Hong Lei, Diaoyü Adası’nın Çin’in eskiden beri toprağı olduğunu ve Çin balıkçılarının geleneksel avlanma alanı olduğunu belirtti. Çinli balıkçıların nesillerdir o sularda avlandığını hatırlatan Hong, balıkçıların bahsi geçen sulara gidip gitmemesinin veya ne kadar balıkçının gideceğinin Diaoyü Adası sularındaki av durumuna ve hava durumuna bağlı olduğunu söyledi. Sözcü, Balıkçılık Yönetim İdaresi'nin Çinli balıkçıları yönlendireceğini ve onlara her türlü hizmeti sağlayacağını da sözlerine ekledi.
Çin'in "Diaoyü", Japonya'nın ise "Senkaku" olarak adlandırdıkları adalar, Japonya’nın satın alarak, millileştirme girişimleri, Çin’de gösterilere sebep olmuş ve iki ülke arasında diplomatik krize yol açmıştı.