Çin, Microsoft’u da sansürcü yaptı

Abone ol

MSN’nin Çin sitesinde yapılan mesajlaşmalarda, ‘özgürlük’, ‘demokrasi’, ‘insan hakları’ ve ‘gösteri yürüyüşü’ gibi sözcü


MSN’nin Çin sitesinde yapılan, ‘insan hakları’ ve ‘gösteri yürüyüşü’ gibi sözcükler bloke ediliyor. Kullanıcı mesajına Çin hükümeti tarafından ‘tabu’ sayılan sözcükleri yazdığında ekranda, ‘Yasak sözcük, lütfen silin’ ifadesi beliriyor. Microsoft’un Çin hükümetine ticari taviz olarak bazı sözcükleri sansürleme yoluna gittiği ifade edildi.

MSN yetkilileri Çin hükümeti ile Çince metinlerin sansürlenmesinde işbirliği yaptıklarını kabul ediyor. MSN yetkilisi Adam Sohn, Microsoft’un Çin’de işortağı olan devlet iştiraki Shanghai Alliance Investment ile işbirliği çerçevesinde bazı sözcüklerin filtrelendiğini açıkladı. MSN’de sansürlenen sözcükler sadece politik kavramlar değil, aynı zamanda cinsel ifadeler veya yerel kültürde ayıp sayılan sözcükler de ayıklanıyor.

Kullanıcıları otosansüre yönelten uygulama, sadece yasaklı sözcükler başlığa yazıldığında ortaya çıkıyor. Yasaklı sözcük mesaj metnine yazıldığında herhangi bir sansür sorunu yaşanmıyor. Sansürlemenin gerçekleştiği blog servisi MSN Spaces’te, yayına başladığı 26 Mayıs’tan bu yana 5 milyon blog penceresi açıldı.

ÇİN İNTERNETTEN ÇEKİNİYOR
ABD’den sonra dünyanın ikinci büyük online nüfusuna sahip olan Çin’de hükümet işyerlerinde internet kullanımını desteklerken, yurttaşlarının internetin özgürlükçü ortamından yararlanmasını da engelliyor. Fikirlerin internet ortamında serbestçe yayılmasını önlemek için Çin hükümeti, internet cafeleri denetliyor ve kullanıcılardan erişim için kimlik numaralarını bilgisayara girmelerini istiyor. Çin hükümeti ayrıca uygun bulmadığı internet sitelerine erişimi kesiyor.

GOOGLE BAZI SİTELERİ ÇİN’DE BULAMIYOR
Çin’de bir bilgisayardan Google arama motorunda Tayvan, Tibet, Dalai Lama, Çin Demokratik Partisi gibi yasaklı kişi ve kurumların araması yapıldığında ‘site bulunamadı’ mesajı geliyor. Çin’nin milyarlarca dolarlık bilgisayar ve internet pazarından pay alabilmesi için herhangi bir yabancı şirketin, hükümetin yasakçı politikalarına uyması ve gerekli sansür işlemlerini yerine getirmesi gerekiyor. Çin hükümeti de yabancı şirketlerin sansür uygulamalarını sürekli kontrol ediyor ve gerekirse lisanslarını iptal edebiliyor.

Hükümeti eleştiren mesaj attıkları gerekçesiyle birçok kullanıcı hapis cezasına çarptırılırken, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü internette sansürü kınayarak bunu Çin’de iş yapmak için uygulayan Microsoft, Yahoo ve Google gibi devleri eleştiriyor.

Kaynak:


Günün Önemli Haberleri