Çin medyası: Soğuk Savaş zihniyeti istemiyoruz

Abone ol

ABD'nin yeni askeri stratejisi konusunda Pasifik bölgesine ağırlık vereceklerini söyleyen Barack Obama, Çin resmi medyasında uyarıldı.

Çin devlet medyasında, ABD'nin bundan böyle Pasifik bölgesinde askeri varlığını büyüteceğini açıklayan Barack Obama'ya uyarıda bulunuldu.

Resmi haber ajansı Xinhua, Washington'un açıkladığı yeni savunma stratejisi istikrarı artırmayı hedefliyorsa memnuniyetle karşılanacağını, fakat yeni bir Soğuk Savaş zihniyetinin istenmediğini yazdı.

Obama, Amerikan ordusunu küçülterek ağırlık merkezini Doğu Asya'ya kaydırmaya karar verdiklerini açıklamıştı.

ABD'nin yeni stratejisi konusunda Çinli hükümet yetkililerinin ağzından henüz resmi bir yorum gelmedi.

Çin'in milliyetçi çizgideki gazetesi Global Times, ABD'nin stratejisinin Çin'i kontrol altında tutmak olduğunu bildirdi.

Gazete, Pekin hükümetine çağrıda bulunarak, Çin ordusunun uzun menzilli hedefleri vurma kapasitesinin güçlendirilmesini talep ediyor.

Dün Pentagon'da Savunma Bakanı Leon Panetta'yla bir basın toplantısı düzenleyen Barack Obama, ABD'nin 10 yıldır devam eden savaş döneminin ardından, artık yeni bir sayfa açtığını ve bir geçiş dönemiyle karşı karşıya olduklarını söyledi.

Obama, artık Pentagon'un ''daha küçük, konvansiyonel kara güçlerine dayalı'' bir ulusal güvenlik stratejisi izleyeceğini kaydetti.

ABD Başkanı, ''Ama dünya şunu bilmeli. ABD, daha çevik, daha esnek ve her türlü duruma ve tehdide karşı hazır ordusuyla askeri üstünlüğe sahip olmaya devam edecektir'' dedi.

Uzmanlara göre, yeni strateji Amerikan ordusunun aynı anda iki savaş icra edebilme kapasitesinden vazgeçmesi anlamına gelecek.

Pentagon önümüzdeki 10 yılda savunma bütçesinde 450 milyar dolarlık tasarruf yapmayı planlıyor.

Kongre'nin geçen yıl bütçe kesintileri konusunda uzlaşmaya varamaması nedeniyle 500 milyar dolarlık bir kesinti de 2013'te gündeme gelecek.

Çin odaklı strateji

BBC Diplomasi Editörü Jonathan Marcus, ABD'yi yeni stratejiye yönelten üç faktör olduğunu söylüyor.

Bunlardan birincisi kemer sıkma önlemleri baskısı altındaki hükümetin savunma bütçesinde kesintiye yönelmesi.

İkincisi, Irak'taki muharip güçlerin ayrılması ve Afganistan'da asker sayısında azalmaya gidilmesinin yarattığı fırsat.

Üçüncüsü de, Amerika Birleşik Devletleri'nin savunma politikasını Orta Doğu'dan Asya'ya yönlendirme planı.

Pentagon'un hava ve deniz savaşları üzerine odaklanacağına işaret eden Jonathan Marcus, ''Hedef Asya-Pasifik bölgesinde güçlenen askeri bir oyuncuyu kuşatma kapasitesine sahip bir ordu yaratmak. Kimse açık bir şekilde ifade etmiyor, ama akıllardaki ülke Çin'' diyor.

Günün Önemli Haberleri