Çin Komünist Partisi: Kadrolar mikroblog sitelerini kullansın

Abone ol

BBC Pekin muhabiri Michael Bristow, internetin ve mikroblog sitelerinin Çinli liderleri hükümet etme biçimlerini değiştirmeye zorladığını söylüyor.

Çin Komünist Partisi üyelerine Twitter gibi mikroblog sitelerini kullanmaları ve halka bu yolla ulaşmaları çağrısında bulundu.

Peki Komünist Partililer acaba mikroblog sitelerinin diliyle konuşmayı kolayca öğrenebilecekler mi?

Mikrobloglar, Çin'de oldukça popüler. Bu tür sitelerin on milyonlarca üyesi var. İnsanlar kendilerini daha önce hiç yapmadıkları şekilde ifade ediyorlar. Yazdıkları yorumlar arasında hükümete eleştiriler de var.

Venzou'da geçen ay yaşanan ve 40 kişinin ölümüne yol açan hızlı tren kazası, internette çok ciddi bir tepkiye yol açan ülke olaylarından yalnızca biri.

Haberin duyulmasının ardından mikroblog sitelerine yorumlar yağmaya ve yapılan yorumlarda kazada hükümetin sorumluluğuna ve yetkililerin kazanın ardından doğru tepkiyi veremediklerine dair eleştirilere yer verilmeye başladı.

"Hızlı trenle Pekin'e gideceğim. Arkadaşlarım ölüme gittiğimi söylüyor. Lütfen benim için dua edin." Sina Weibo adlı ülkenin en popüler mikroblog sitesindeki yorumlardan biri böyle diyordu.

Geçen hafta Çin Komünist Partisi gazetesi Halkın Günlüğü'nde yayınlanan bir köşe yazısında, yetkililere, halka mikrobloglar üzerinden de seslenmeleri çağrısı yapıldı ve bu yolla halkı daha iyi anlayabilecekleri söylendi.

“Mikroblog dilini öğrenin”

Yazıda, "Giderek daha fazla sayıda öncü kadro kendilerini halkla internet ve mikroblog siteleri üzerinden diyalog kurmaya uygun hale getireceklerini umuyoruz." deniyordu.

İfade özgürlüğünün ciddi şekilde kısıtlandığı ülkede, mikrobloglar ve genel olarak internet halk için önemli bir ifade kaynağı oldu.

Çinli yetkililer, halk karşısına çıktıklarında genellikle yoğun klişelerle dolu ancak pek fazla mesaj taşımayan resmi bir dille konuşuyorlar.

Oysa gazetedeki köşe yazısında, "Tabanda kullanılan dil, kendine has özelliklere sahip olan ve parti ile hükümet yetkililerininkinden farklı bir dildir" deniyor.

Gazetede yetkililere, "içi boş, bürokratik dili bırakın" tavsiyesi veriliyor.

Akademisyen Vang Yukai, yüz milyonlarca üyesi olan internetin yayılmasıyla birlikte, hükümet eğer halkla bu mecra üzerinden iletişim kuramazsa güvenilirliğini yitireceği kaygısına kapıldı diyor.

Mikrobloglar ve internet Çin hükümetinin başlıca yönelimlerini değiştiremiyor, fakat yetkilileri, şimdiye kadarki yönetim tarzlarını değiştirmeye zorluyor.

Günün Önemli Haberleri