Çin ile füze anlaşması ne zaman?

Abone ol

Savunma Sanayii Müsteşarı (SSM) Murad Bayar, savunma sanayi alanında merak edilen konulara cevap verdi.

Savunma Sanayii Müsteşarı Bayar, uzun menzilli füze savunma ihalesinin sözleşmesinin 6 ay içerisinde imzalanabileceğini belirtti.

Savunma Sanayii Müsteşarı (SSM) Murad Bayar, Savunma Sanayii Müsteşarlığında düzenlediği sohbet toplantısında, füze savunma ihalesine ilişkin bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bayar, bir soru üzerine füze ihalesi kapsamında 4 füze sistemi bulunduğunu, toplam 288 füzenin atılabileceğini söyledi. Sistemin mobil olacağını, istenilen yere konuşlandırılabileceğini ifade eden Bayar, bu sistemin birçok araçtan ve radardan oluştuğunu, bu araçların da yerli üretim BMC olmasını öngördüklerini söyledi.

İhale şartnamesine göre sözleşme imzalanıp, avans ödendikten sonra Çinli firmanın füze sisteminin bütün teslimatını 4 yıl içerisinde tamamlayacağını ifade eden Bayar, sözleşmenin de 6 ay içerisinde imzalanabileceğini öngördüklerini kaydetti.

Bayar, sistemin lisansını almayacaklarını, dolayısıyla ihracatının söz konusu olmayacağını da belirtti.

Sistemin üretilebilmesi için teknoloji transferi yapacaklarını anlatan Bayar,"Biz Türkiye'de kendi sistemimizi yapmaya başladığımızda kullanacağımız bir altyapı ve yetenecek olacak. Mesela füzelerin tamamına yakını Türkiye'de üretilecek" dedi.

Bayar, alınacak 4 füze sisteminin Türkiye'deki 4 büyük şehri koruyabileceğini, bunların mobil olduğu için tehdidin bulunduğu yerlere konuşlandırılabileceğini söyledi.

"NATO üyesi bir ülke ilk kez mi NATO dışından alım yaptı?" sorusunu yanıtlarken de Bayar, bunun örnekleri olduğunu yakın zamanda Yunanistan'ın S-300 füzesi aldığını belirtti. Türkiye'nin hava savunma sisteminde bu konuda eksiklik olduğunu, bunu gidermek için böyle bir ihale düzenlendiğini ifade eden Bayar, "İhalede iyi bir çözüm bulundu ve bu da entegrasyon ve haberleşme açısından NATO'nun kriterlerini sağlıyor. NATO ülkeleri sadece NATO ülkelerinden silah alır diye bir kriter yok" dedi.

MİLGEM Projesi

MİLGEM Projesi ihalesinin iptal edilmesine ilişkin soruya da Bayar, "MİLGEM konusu takvimsel olarak güncel siyasi durumla ilişkili değil" yanıtını verdi.

Askeri gemilerin inşası için son 10 yıllık dönemde özel sektörün katılımını sağlamak üzere bir strateji uyguladıklarını anlatan Bayar, şöyle konuştu:

"Biz bugün 2 milyar dolardan fazla askeri gemi projesini özel sektör tersanelerinde yürütüyoruz. Bunlardan başarılı sonuçlar aldık. MİLGEM bunların içinde daha kompleks bir platform. Benim kanaatimi sorarsasnız Türkiye'de MİLGEM seviyesinde bir savaş gemisi yapacak hiç bir tersane yok. Biz yaratmaya çalışıyoruz. Çünkü dünyada bu gemiyi yapabilecek sadece 10 tersane var. İhalede teftiş kurulu siz rekabeti daraltmışsınız dedi. Biz de icra komitesine sunduk. (Böyle bir itiraz varsa buna uyun) denildi. Dolayısıyla konu siyasi bağlantılı değil. "

Müsteşar Bayar, bir başka soru üzerine de ilk A 400 uçağının şu an kabul testlerinde olduğunu, ekim veya kasım ayı içerisinde teslimatının yapılacağını belirtti.


Günün Önemli Haberleri