Çin cam sektörünü bitirdi

Abone ol

Çin, yerli cam firmalarını olumsuz etkilerken, birçok atölyenin kapanmasına neden oldu.

Türkiye piyasasına yüzlerce çeşitte ucuz cam ürünü veren Çin, yerli cam firmalarını olumsuz etkilerken, birçok atölyenin kapanmasına neden oldu. Konya'da kurulu Koncam Kristal Cam Sanayi ve Ticaret A.Ş. İdari İşler Müdürü Sinan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalsit ve kuartz taşlarından elde edilen camın elde hayat bulduğu nadir fabrikalardan birisi olduklarını söyledi.

Fırınlarda 1550 derecede eritilip, özel çelik borularla şekil verilen camın Türkiye'de Çin'in yarattığı baskılar yüzünden zor günler geçirdiğini dile getiren Çelik, tekstil başta olmak üzere birçok sektöre sıkıntıya sokan Çin'in camda da benzer sorunlara yol açtığını bildirdi. Firma olarak 1995 yılından bu yana üretim yaptıklarını ve yılda 27 ton camı elde işlediklerini vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

''4 bine yakın çeşitte cam ürünü üretimimiz var. Geçen yıla kadar Almanya, ABD, İngiltere, Fransa, Yunanistan gibi çok sayıda ülkeye üretimimizin yüzde 60'ını ihraç ediyorduk. Kadehten, vazo, kül tablası, çay bardağı ve tepsiye kadar binlerce cam ürünümüz Avrupalıların sofralarını ve masalarını süslüyordu.

Dövizin düşmesi nedeniyle ihracatımızı azaltıp iç piyasaya döndük. Şu anda ihracatımızı yüzde 10 seviyelerine kadar düşürdük.'' İç piyasada da Çin ile mücadele etmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Çelik, ''Bizim kadar çeşitleri yok, ancak yine de 1000'e yakın çeşitteki ürünleriyle Türkiye'deki firmaları zor durumda bırakabiliyorlar. Bizim en ucuza sattığımız ürünümüzün üçte biri fiyatına piyasaya giriyorlar. Bu da sektörde sıkıntı yaratıyor'' dedi.

DEKOR ATÖLYELERİ BASKIYA DAYANAMADI

Çin'in oluşturduğu baskının giderek daha ciddi boyutlara ulaştığını ifade eden Çelik, şöyle devam etti: ''Tekstilde birçok fabrika kapandı. 'Kimse neler oluyor?' demedi. Camda bizim kadar büyük olan bir fabrika kapandı. Ülke genelinde fason üretim yapan atölyeler kapanıyor. Sadece Konya'da 10 yıl içinde cam üzerine dekor yapan 30 atölyeden 25'i kapısına kilit vurdu. Bu atölyelerin kapanmasında Çin'in yanı sıra vatandaşın daha sade cam ürünü istemesi de etkili oldu. Tekstilde olduğu gibi yine kimse neler olduğunu öğrenmek için çaba harcamıyor.''

Çin konusundaki sıkıntının büyümesi durumunda cam sektöründe kapanan fabrika ve atölye sayısının artacağını vurgulayan Çelik, Çin'e karşı bazı önlemlerin alınmasını istedi. Tekstilde binlerce kişinin işsizler ordusuna katıldığını vurgulayan Çelik, ''Cam işçileri de yavaş yavaş işsiz kalıyor. Bu gidişle daha fazla kişi işsiz kalacak. Kalite konusunda Türkiye ile kesinlikle aynı kefeye konulamayacak Çin, sektörü adeta yok etti. Çarşıda pazarda Çin ürünleri satılıyor. Engel yok, alan çok. Camda da tekstilde yaşananların benzeri görülmesin istiyoruz'' diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri