Çin ABDyi çok şaşırttı

Abone ol

Çin'in nükleer gücünün, şimdiye kadar sanılandan daha az olduğu bildirildi.

ABD'de yayınlanan ''Bulletin of the Atomic Scientists'' adlı bilim dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, şimdiye kadar sanılanın aksine, Çin ordusunun elinde 400 değil 200 kadar nükleer başlık bulunuyor.

Araştırmayı yapan Robert Norris ile Hans Kristensen adlı uzmanlar, Çin'in karadan ve denizden fırlatılan füzelerle bombardıman uçaklarına yaklaşık 130 nükleer başlık taktığını tahmin ettiklerini belirtti.

Uzmanlara göre, Çin'in ABD'yi vurabilecek kapasiteye sahip füzelerinin sayısı sadece 20 civarında.

Kıyaslandığında, Amerikan ordusunun elinde 10 bine yakın nükleer başlık bulunuyor. Bu sayı, 2012'ye kadar 6 bine düşürülecek.

Norris, AFP muhabirine yaptığı açıklamada, Çin'in nükleer gücüne ilişkin önceki tahminlerin soğuk savaş döneminden kalma, modası geçmiş varsayımlara dayandığını söyledi. Çin'in 6 yıla kadar nükleer başlıklarının sayısını 400'e yükseltebileceğini düşündüğünü belirten Norris, Çin yönetiminin ABD ile silahlanma yarışına girmek istediğini sanmadığını anlattı.

Amerikalı uzman, ABD'de bazı çevrelerin, nükleer silahlanma çabalarını meşru gösterebilmek için Çin'in nükleer tehdidini bahane olarak kullandıklarını da söyledi.

Günün Önemli Haberleri