Cihangir'in silüeti bozulacak

Abone ol

Cihangir'de yapılacak bir inşaat semtin tarihi silüetini bozabilecek nitelikte.

İstanbul’daki tartışmalı inşaat projelerine, Cihangir’in de silüetini bozacak bir yapının da eklendiği iddia edildi.

Taraf gazetesinden Billur Özgül’ün haberine göre, tarihi Kanuni Sultan Süleyman dönemine ve Mimar Sinan’a uzanan Cihangir Camii’nin önüne, bölgenin denizden görünümünü değiştirecek şekilde 12,5 metreye yükselecek, cam giydirme bir bina inşa edilecek. Üstelik, Beyoğlu Belediyesi’nin Keten İnşaat’a ruhsat verebilmek için iptal edilen imar planlarını kullandığı iddia ediliyor.

Buna göre, inşaat nedeniyle evlerindeki deniz manzarası kapanacak olan altı semt sakini, inşaat yükselmeden yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvurdu. Gösterdikleri en önemli dayanak, Beyoğlu Nazım İmar Planları’nın Eylül 2013′te iptal edilmiş olmasıydı.

Zira, 2011′de askıya çıkarılan Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planları, geçen eylülde İstanbul 10. İdare Mahkemesi tarafından, 1/1000’lik ve 1/5000’lik planların bölgenin özelliğini gözetmemesi, kent yoğunluğunu artırması ve bütünsellikten uzak olmasıydı gerekçesiyle iptal edilmişti. Bu kararın Beyoğlu Belediyesi’ne 90 gün içinde tebliğ edilmesi gerekiyordu.

SÜRENİN DOLMASINA SEKİZ GÜN KALA ÇIKAN RUHSAT

Fakat Taraf’a göre bu süre sonuna kadar kullanıldı; Belediye de söz konusu 90 gün içinde, iptal edilen planlara dayanarak ruhsat vermeye devam etti. Cihangir Camii’nin önüne inşa edilecek binanın ruhsatı da Keten İnşaat’a sürenin dolmasından 8 gün önce verildi. Böylece, Cihangir’de binaların yüksekliğini 9,5 metreyle sınırlayan yeni planı değil, iptal edilen planı dikkate alan Keten İnşaat, 12,5 metreye kadar çıkabilecekti.

MİMAR SİNAN'IN ÖNÜ CAMLA KAPATILACAK

1993′te kentsel sit alanı ilan edilen Cihangir’de, her binanın semt kimliğine ve tarihi dokuya uygun olması gerekiyor. Dolayısıyla, binanın cam giydirme olacağı iddiası da dikkat çekici.

Cihangir Cami, 1559′da Kanuni Sultan Süleyman tarafından, ağabeyi Şehzade Mustafa’nın boğdurulmasına dayanamayarak erken yaşta ölen Şehzade Cihangir’in anısına Mimar Sinan’a yaptırılmıştı. Deprem ve yangınlar nedeniyle tekrar tekrar yenilenen cami, en son 1889′da II. Abdülhamid döneminde yenilendi.

Günün Önemli Haberleri