Cihaner'in bilinmeyen JİTEM kararı

Abone ol

JİTEM'i yargı karşısına çıkaran savcı olarak lanse edilen Cihaner'le ilgili bu haber çok konuşulacak...

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in, 1998 yılında İdil'de yürüttüğü soruşturma hatırlatılarak 'JİTEM'i mahkeme karşısına çıkaran savcı' olduğu ileri sürülüyor.

Söz konusu soruşturma 1989'da üç köylünün ördürülmesi ve 1996'da işlenen üç cinayete ilişkin tahkikattan oluşuyor. Cihaner, bu soruşturmanın ardından 8 Ocak 1999'da 6 sanıklı bir fezleke hazırlayarak dosyayı Diyarbakır'a gönderiyor. Cihaner'in hazırladığı fezlekede iddia edildiği gibi JİTEM'in adı geçmiyor. Hatta Cihaner tarafından hazırlanmış bir iddianame de bulunmuyor. Cihaner'e ait belge, sadece görevsizlik kararına ilişkin fezlekeden ibaret.

Peki JİTEM'in adı geçmese de, Güneydoğu'daki çetelerle ilgili ilk soruşturmayı başlatan kişi midir? Kamuoyu burada da yanıltılıyor. Zira Cihaner, tam tersine soruşturmayı daraltan bir fezleke hazırlamış. Savcı Cihaner'in fezlekeyi hazırladığı dönemde söz konusu cinayetleri içeren bir soruşturma Diyarbakır DGM Savcılığı'nca yürütülüyordu. Diyarbakır DGM Savcılığı 1998'de Başbakanlık Teftiş Kurulu raporu ve PKK itirafçısı İbrahim Babat'ın ifadeleri doğrultusunda 17 asker şahıs hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 17 asker şahıs hakkında iki kez bilgi istedi. Savcılığın inceleme istediği tarihler 13 Nisan 1998 ve 29 Nisan 1998. Cihaner'in fezlekesi ise 8 Ocak 1999 tarihini taşıyor. DGM Savcılığı 17 sanık hakkında soruşturma yürütüyor. Aynı tarihlerde Cihaner'in hazırladığı fezlekede 6 sanığın ismi geçiyor.

Soruşturmaya dahil edilen isimler ele alındığında Cihaner'in yürüttüğü bu soruşturma "buzdağının asıl bölümünü gizleme amacı mı güdüyordu?" sorusunu akıllara getiriyor. İlhan Cihaner, verdiği görevsizlik kararında emekli Binbaşı Ahmet Cem Ersever, emekli Albay Arif Doğan, Yüzbaşı Sinan Yaşar, Başçavuş Şaban Bayram, PKK itirafçısı İbrahim Babat ve korucu Faysal Şanlı'yı sanık olarak gösteriyor. Bir numaralı sanık olarak gösterdiği Ahmet Cem Ersever 1993'te öldürüldü. İki numaralı sanık Arif Doğan, Ağustos 1998'de emekli edilmişti. Emekli olduktan hemen sonra Mart 1999'da yapılacak genel seçimlerde DYP'den milletvekili adayı oldu. Sanık listesinde yer alan diğer isimler de Arif Doğan'ın ekibi.

Oysa Diyarbakır DGM'de yürütülen soruşturmada o dönemde hâlâ görevde olan Veli Küçük, Aytekin Özen gibi kritik komutanlar vardı. Cihaner, hazırladığı fezlekede Susurluk sürecine atıfta bulunuyor. Ancak Susurluk sürecinin en çok konuşulan ismi olan Ergenekon sanığı emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün adını geçirmiyor. Üstelik Küçük, o dönemde hâlâ görevdeydi. Cihaner hazırladığı fezlekede PKK itirafçısı İbrahim Babat'ın 12 sayfalık itiraflarını kaynak gösteriyor. Ancak ne hikmetse Babat'ın ifadelerindeki JİTEM'in faaliyetleri ve Veli Küçük'ün ekibi ile ilgili bilgileri görmüyor. Cihaner, Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın Susurluk Komisyonu'na verdiği ifadelere değiniyor. Yine JİTEM'i ve Veli Küçük ekibini es geçiyor.

Cihaner, JİTEM'in adını zikretmediği gibi kurumsal varlığını da sorgulamıyor. Böyle bir örgütün resmi olarak var olup olmadığına dair herhangi bir yazışmada ya da girişimde bulunmuyor. Benzer bir illüzyon Ergenekon operasyonu sırasında gündeme getirilmişti. Emekli Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun evi Ergenekon soruşturması çerçevesinde arandığında "Susurluk'u mahkum ettiren savcı" diye haberler yapılmıştı. Ancak daha sonra Kanadoğlu'nun müdahaleleri sebebiyle Susurluk soruşturmasının derinleşemediği ortaya çıktı.

Günün Önemli Haberleri