Çiftçiye hasat için makine desteği

Abone ol

Amasya'da pancar hasadı için üreticilere hasat için tarım makinesi ve ekipman desteği sağlanıyor.

Amasya Şeker Fabrikası ve Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, “Çiftçilerimize pancar hasat ve yükleme makineleri kar amacı güdülmeden kiraya veriliyor” dedi.

Amasya'da pancar hasadı devam ederken Amasya Şeker Fabrikası ve Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından üreticilere hasat için tarım makinesi ve ekipman desteği sağlanıyor.

Amasya Şeker Fabrikası ve Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Demir ve beraberindekiler merkeze bağlı Kayabaşı mevkisinde İsmail Başkaya'ya ait 30 dönümlük arazide makinelerle gerçekleştirilen pancar hasadına katıldı.

Kooperatif tarafından 2 yıl önce yurt dışından satın alınan hasat ve hasat yükleme makineleri hakkında bilgi veren Demir, yükleme makinesinin 1 saatte 250 ton pancarı yerden kamyonlara yükleyebildiğini bu işlemin insan gücü ile yapıldığında ise yaklaşık 300 kişinin çalışması gerektiğini kaydetti.

Teknolojinin insan hayatına olan yararlarından pancar üreticilerini de faydalandırmak istediklerini vurgulayan Demir, “İş makineleri ile iş kaybını azaltıyoruz. Ayrıca pancar içinde olan yabancı maddeleri ayrıştırarak fabrikaya gitmesine engel oluyor. Bu şekilde maliyetleri ciddi oranda düşürüyoruz. Öte yandan toprak kaybını da önemli oranda önlemiş oluyoruz” dedi.

Pancar hasat makinesi ile ilgili de bilgi veren Demir, “pancarın biçerdöveri” olarak niteledirilen makine ile günlük verime göre 800-1000 ton arasında pancar sökülebildiğini, pancar üreticisinin işçi çalıştırmadan daha az maliyetle ve daha çok verim elde edebildiğini söyledi.
Çiftçilere, söz konusu makinelerin kar amacı güdülmeden kiraya verildiğine işaret eden Demir, şunları kaydetti:

“Çiftçilerimize pancar hasat ve yükleme makineleri kar amacı güdülmeden kiraya veriliyor. Dönüm başı 70 TL'lik bir maliyetle hem daha az zamanda en az kayıpla hasatlarını yapabiliyorlar. Üreticiden nakit para almıyoruz. Pancarda alacaklarından kesinti yapılıyor. Üreticinin nakliye giderleri de fabrikadan kesiliyor. Sistemlerin Türkiye'ye ithalatını yapan biziz. Artık dünyadaki teknoloji ile Anadolu'yu buluşturuyoruz.”

Pancar üreticisi İsmail Başkaya ise hasat makineleri ile az zamanda daha az maliyetlerle çok iş yapabildiklerini belirterek uygulamadan son derece memnun olduklarını vurguladı.

Pancar hasadına Amasya Şeker Fabrikası Genel Müdürü Selahattin Akbel ve Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baş ile çok sayıda üretici de katıldı.

Günün Önemli Haberleri