Çiftçinin çilesi bitmiyor

Abone ol

Kaliteli hayvan yemini satmak zorunda kalan çiftçi, hayvanlarını 6 ay kötü yemle besliyor.

Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, ''Evine ekmek götürmek için kaliteli hayvan yemini satmak zorunda kalan çiftçi, hayvanlarını 6 ay kötü yemle besliyor'' dedi.

Harmandar,Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki çiftçinin ekonomik durumunun iyi olmadığını, bu nedenle sıcak para ihtiyacını kaliteli hayvan yemi ürünlerini satarak karşılamaya çalıştığını ifade etti.

Bölgede ağır kış koşulları nedeniyle hayvanların bakımının, 6 ay hayvan barınaklarında yapıldığını anlatan Harmandar, bu süre içerisinde kaliteli yem bulunmadığı için hayvanların, besin değeri çok düşük olan saman gibi kalitesiz yemle beslendiğine dikkati çekti.

Uzun bir dönem besin değeri düşük yemle beslenen hayvanların bahar döneminde, ''bir deri bir kemik'' halinde meraya çıktığını anlatan Harmandar, şunları kaydetti:

''Çiftçi, beslediği hayvanın etinden, sütünden elde ettiği gelirle ihtiyacını karşılayamıyor. Evine ekmek götürmek için kaliteli hayvan yemini satmak zorunda kalan çiftçi, yemin kötüsünü de hayvanına yediriyor. Bu nedenle bölgemizde hayvancılık bir türlü gelişemiyor.''

Kötü yemle beslenen hayvanların tamamına yakınının, meraya çıktıktan sonra kızgınlık dönemine girdiğini kaydeden Harmandar, bu nedenle hayvanların bahar mevsiminde doğum yaptığına ve buna bağlı olarak da hayvanlardan yalnızca bahar ve yaz döneminde süt elde edilebildiğine işaret etti.

Kış döneminde süt bulamayan mandıracıların üretime ara verdiğini anlatan Harmandar, şöyle devam etti:

''Hayvanların düzenli olarak kaliteli yemle beslenmesi durumunda, kış döneminde de kızgınlığa girmesi mümkündür. Ama öyle olmadığı için de hepsi aynı dönemde doğum yapıyor. Buna bağlı olarak da süt üretiminin yüzde 80'i yalnızca bahar döneminde gerçekleşiyor.''

-''SUNİ TOHUMLAMAYA AĞIRLIK VERİLMELİ''-

Harmandar, bölgede hayvancılık faaliyetlerinin, süt ve et üretiminin yılın her dönemine yayılmasıyla geliştirilebileceğini ifade etti.

Doğu illerinin hayvan varlığı açısından ülkede ilk sırada yer aldığını, ancak üretimde alt sıralarda bulunduğunu belirten Harmandar, şöyle konuştu:

''Kaliteli yem üretimine ve suni tohumlama çalışmalarına ağırlık verilirse, hayvanların yalnızca yaz mevsiminde değil yılın herhangi bir döneminde kızgınlık dönemine girmesi sağlanabilir. Kaliteli yemle beslenecek hayvanlar, yılın her döneminde doğum yapabilir. Ayrıca suni tohumlama ile de hayvanların bu şekilde doğum yapması gerçekleştirilebilir. Üretim fazlalığı olmayacağı için sütün değerinin altında bir fiyata satılmasının önüne geçilmiş olunacak.''

Harmandar, bölgede son 3 ay içerisinde büyükbaş hayvanların yüzde 60'ının doğum yaptığını ve üretimin artması nedeniyle de süt fiyatının 500 YKr'den 350 YKr'a düştüğünü sözlerine ekledi.

Günün Önemli Haberleri