Çiftçilerden ayı savar

Abone ol

Erzincan'ın Üzümlü ilçesindeki çiftçiler, ayıların saldırısına karşı yeni önlem aldılar.

Erzincan'ın Üzümlü ilçesindeki çiftçiler, ayı saldırılarına karşı piknik tüpünden yaptıkları patlama sesi çıkaran düzenekleri kullanıyorlar. Üzümlü ilçesine bağlı Bayırbağ beldesinde ayıların üzüm bağlarına verdiği zarardan dolayı sıkıntı yaşayan çiftçiler, ayı saldırılarına karşı üzüm bağlarını ilginç bir yöntemi kullanarak korumaya çalışıyorlar.

Çiftçiler, piknik tüpü ile çalışan ve her 15 dakikada büyük bir patlama sesi çıkaran düzenekle bahçelerine ayıların girmesine engel oluyorlar. ''Ayı savar'' olarak adlandırılan ve hemen hemen her çiftçinin bağına düzenek yerleştirdiği Bayırbağ beldesinde, bu sayede ayı saldırılarına karşı etkili sonuçlar alındığı belirtildi.

Beldede, yılda 3 ton üzüm yetiştiren Abdurrahim Kaya, ayıların kendileri için büyük sıkıntı yarattığını ifade ederek, şöyle konuştu: ''Bağımıza zarar veren ayıları öldürdüğümüzde suç işlemiş oluyoruz. Bu nedenle biz de bu hayvanın saldırılarına karşı ''ayı savarları'' kullanıyoruz. 15 dakikada bir patlama sesi çıkaran ''ayı savarlar'' sayesinde, ayıların bahçelerimize girmesine engel oluyoruz.''

Daha önce ayıların üzüm bağına büyük zarar verdiğini, ancak ''ayı savar'' adını verdikleri düzenek sayesinde artık bu sıkıntıyı giderdiklerini ifade eden Kaya, ''Eskiden ayı saldırısına karşı bahçelerde nöbet tutmak zorunda kalırdık. Ama artık gözümüz arkada kalmıyor. Şimdi gece evde çok daha rahat uyuyorum'' diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri