Çiftçiler elektrik kesintilerinden bıktı
Abone olAhlat ilçesinde, sık sık yaşanan elektrik kesintileri çiftçileri çileden çıkardı.
Elektrik kesintilerinden dolayı ürününü sulayamayan
çiftçinin zarar gördüğü belirtildi.
Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, çiftçilerin zararının karşılanması için mahkemeye gideceklerini söyledi. Necat Demirden, elektrik kesintilerinin verdiği zararlarla trafo ve sondajlarının sık sık arızalandığını belirterek, çiftçilerin ancak bunların tamirleriyle uğraştıklarını söyledi.
Demirden, çiftçilerin düzenli sulama yapamadıklarından dolayı ürünlerinin sıcaktan yanma ve kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirterek, "Sık sık elektrik kesintilerinin çiftçiye verdiği zarar para ile ölçülemez. Çiftçimizin sürekli kesilen elektrikten dolayı psikolojisi bozuldu. Bu kesintilerin sorumlusu kim?" diye konuştu.
Son günlerdeki elektrik kesintilerinin Ahlat çiftçisini sulamadan mahrum bırakma noktasına getirdiğini anlatan Demirden, şunları söyledi: "Özellikle şeker pancarı, patates ve fasulye yetiştiricileri mağdur durumdadır. Ne yazık ki sık sık yaşanan elektrik kesintileri sulama sezonunda çiftçimizi ürün alamama tehlikesi ile karşı karşıya bırakıyor. Elektrik kesintilerinden dolayı ürününü sulayamayan ve zarar gören çiftçinin yasal haklarını mahkemeye götürerek, elektrik kesintisinden dolayı zararının karşılanması için tüm yasal yolları sonuna kadar takip edeceğiz."
AHZO Başkanı Demirden, elektrik kesintisinden dolayı sulama
yapılamayan ve adeta kavrulan topraklar da yetiştirilmeye çalışılan
şeker pancarı, patates ve fasulyelerin zarar görmesinin hem ilçe
hem de ülke ekonomisine ciddi zarar verdiğini söyledi.
Ahlatlı çiftçi İlhami Güvener, elektrik kesintisinden dolayı sondaj motorlarının yandığını ve yaklaşık 12 günden bu yana 350 dönümlük arazisinde sulama yapamadığını belirterek, bunun maliyetinin 400 bin lira olduğunu söyledi. Güvener, elektrik kesintilerinden zararlarını kimin karşılayacağını bilmek istediklerini ve bu zararlarının karşılamasına çiftçinin gücünün yetmeyeceğini anlattı.
Mahmur Demir isimli çiftçi de, elektrik kurumundan düzenli bir hizmet alamadıklarını belirterek, dalgıç ve motopomplarının elektrik kesintilerinden dolayı sık sık yandığını söyledi.
Her motor yanışında yaklaşık 7 ila 8 bin lira arasında maddi
zarar gördüklerini ifade eden Demir, yanan motor ve motopomplarını
burada yaptırma imkanları olmadığından Konya'ya yaptırmaya
gönderdiklerini, böylece hem iş kaybı hem de düzensiz sulamadan
dolayı ürün kaybı yaşadıklarını sözlerine ekledi.