Çift görme hangi hastalığın belirtisi?
Abone olBayrampaşa Göz Hastanesi'nden Op. Dr. Mitat Altuğ, ileri yaşlarda oluşan şaşılıklarda en sık görülen belirtinin çift görme olduğunu söyledi. Altuğ, “Çocukların aksine erişkinler yanlış yöne bakan gözden gelen görüntüyü yok sayamazlar ve bu çift görmeye ne
Op. Dr. Mitat Altuğ, şaşılık ve şaşılığın belirtileri hakkında
bilgi verdi. Şaşılığı, her iki gözün birbiriyle olan paralelliğini
kaybetmesi olarak tanımlayan Altuğ, “Her bir gözde 6 adet göz dışı
kası bulanmaktadır. Bunların birinde veya bir kaçında kuvvet azlığı
ya da fazlalığı olması gözlerde kaymaya sebep olur. Bir göz düz
bakarken diğeri içe, dışa, yukarı veya aşağı kayabilir. Bazı
durumlarda kayma her iki gözde de mevcuttur. Gözlerdeki kayma
şaşılığın sebebine göre sürekli ya da geçici süreli oluşabilir.
Şaşılığın görülme sıklığı yaklaşık olarak %4 oranındadır. Kız ve
erkek çocuklarda aynı sıklıkta görülmektedir.” diye konuştu.
Şaşılık tedavisinde erken teşhisin önemli olduğunu söyleyen Altuğ, “Teşhiste geç kalındığında ömür boyu sürecek estetik problemlerin yanı sıra, kalıcı görme kusuru oluşmaktadır. Şaşılığı oluşturan risk faktörlerine de değinmek gerekirse ailesinde şaşılık hastalığı olanlar, küçük yaşta ateşli hastalık (havale) geçirmiş olanlar, akraba evliliği olanlar, travma (yüksekten düşme, başını çarpma) öyküsü olanlar, sorunlu hamilelik dönemi geçiren veya erken doğum yapan kişiler.” ifadelerini kullandı.
Şaşılığın belirtileri hakkında bilgi veren Altuğ, “Gözlerde paralelliğin kaybolması, gözlerde ağrı, sulanma, çift görme, bulanık görme, üç boyutlu görüntünün kaybolması, baş veya yüzün bir tarafa dönük olması, çenenin kalkık olması, başını öne eğip gözünü yukarı kaldırıp bakması sayılabilir.” şeklinde konuştu.
İleri yaşlarda oluşan şaşılıklarda en sık görülen belirtinin çift görme olduğunu vurgulayan Altuğ, şöyle devam etti: “Çocukların aksine erişkinler yanlış yöne bakan gözden gelen görüntüyü yok sayamazlar ve bu çift görmeye neden olur. Bu durumun tedavisi tek gözün kapatılması ya da ameliyatla gözlerin tekrar doğru pozisyona getirilmesidir. Bazı erişkinlerde gözde ağrı, baş ağrısı, başı sürekli eğik tutmak gibi belirtiler bulunabilir. Ayrıca gözlerinde dışa bakış bulunan çocuk ve erişkinler güneş ışığının altında tek gözlerini kapatmayı tercih ederler.”