Çiçekin sözleri polisi kızdıracak

Abone ol

Çiçek'in, kapkaç olaylarının artışı ile ilgili yöneltilen bir soruya verdiği cevap, polisin çok tepkisini çekecek cinsten.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, kadının siyasette yerini almasının, parti olarak üzerinde durdukları önemli bir konu olduğunu söyledi.

Bakan Çiçek, konusu ''kadın'' olan ''AK Parti İstanbul'a Hesap Veriyor'' toplantı dizisi kapsamında AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkanlığınca Yenibosna'daki Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesinde düzenlenen toplantıda bir konuşma yaptı.

Konuşmasında, ''kadın-erkek eşitliğine aykırı yasal düzenleme yapılamayacağına ilişkin'' Anayasa değişikliğini gerçekleştirdiklerini kaydeden Çiçek, bu konuda çok sayıda kanun çıkardıklarını da anlattı. Temel hak ve özgürlükler konusunda da ilgili uluslararası sözleşmelerin yasa hükmünde kabul edilmesini sağladıklarını dile getiren Çiçek, yasal düzenlemelerle verilen hakların hayata geçirilmesi için asıl sorunun zihniyet değişikliği olduğunu söyledi. Çiçek, herkesin yasa ve haklarını yeterince bilmediğini, bu konuda Bilgi Edinme Kanununu çıkardıklarını belirterek, kanun çıkalı 4 yıl olduğunu, ancak ''bize bu konuda bilgi verin'' diyen kurum sayısının 4'ü geçmediğini kaydetti.

Ancak bazı kurumların konuşmaya devam ettiğini ifade eden Çiçek, şunları söyledi:

''Neye göre konuşuyorlar? Yeterli bilgi sahibi olmadan. Yanlış bilgiye, kirli bilgiye, kirletilmiş bilgiye... Bunların hepsini de bilerek ve isteyerek seçtim. Kirli bilgi, bilerek kirletilmiş bilgiye dayanarak, her gün sizin, bizim kafamızı meşgul ediyorlar. Tartışıyorlar, tartışıyorlar, sonra bakıyorsunuz 10 gün sonra bu işin ne aslı, ne astarı var. Yalan, dolan... Halbuki, doğru bilgiyi edinseler, sonra bunun üzerinden değerlendirme yapsalar daha sağlıklı bir toplum oluruz. O zaman birbirimizle olan ilişkilerimiz toplum olarak daha sağlıklı olur.''

-''KURTLAR SOFRASI''-

''Türkiye'de siyaset biraz kurtlar sofrasıdır. Siyasete girdiğiniz anda her şeyiniz toplumun gözü önündedir. Bu riski göze almak da her zaman kolay olmuyor'' diyen Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ama şunu söylemek mümkün, artık Türkiye yeni bir döneme girdi, yeni bir tercih yaptı, modernleşme, çağdaşlaşma yolunda. Bir taraftan yasal düzenlemeleri, kurumsal düzenlemeleri yapıyor, hem de zihniyet değişimi noktasında kabul etmek gerekir ki son 4-5 yılda inanamayacağınız kadar mesafe katettik. Biz işin içerisinde olduğumuz için bunları yeteri kadar bilemiyoruz. Dışardan görenler bunları çok daha net görebiliyorlar. Bu süreci devam ettirmemiz lazım. Her konuda olduğu gibi bu işin motoru partilerimiz olmalıdır.''

Kadınlar için kota uygulanmasına karşı olduğunu belirten Çiçek, siyasetin belli bir bilgi ve çabayı gerektirdiğini söyledi. Çiçek, kadınların çok değişik mesleklerde kendi ayakları üzerinde durabildiğini, siyasette de daha fazla çaba gösterebileceklerini söyledi.

-KAPKAÇ, HIRSIZLIK OLAYLARI-

Kendisine yazılı olarak iletilen sorulara da yanıt veren Çiçek, bir soru üzerine, şu yanıtı verdi:

''Kapkaç olaylarında, hırsızlık ve yağma suçlarında cezalar artırılmıştır. Halbuki sorulduğunda, 'cezalar azaldı, yeterli değil de bundan dolayı bu işler oluyor' deniyor. Cezalar artmıştır, eskiden 6 ayla 2 yıl arasında olan basit hırsızlık olayı, şimdi en az 1 yıldan başlıyor, 'nitelikli hırsızlık' dediğimiz şeyin, 7 yıla kadar cezası var. Elde veya üstte taşınan bir eşyayı çekip almak suretiyle ya da özel beceriyle bunu alıyorsanız, 3 yıldan 7 yıla kadar...

Hakim isterse 7 seneden de gerekçesini gösterir, cezasını verir. Dolayısıyla bir kimse, 'cezalar azdı, azaltıldı da bundan dolayı bu suçlar işleniyor' diye bir beyanda bulunuyorsa doğruyu söylemiyor. Eğer bunu kamu görevlileri söylüyorsa, kendi tembelliğine mazeret arıyor. Bunu da bilerek söylüyorum. Oturduğu masa başından 'ben gitsem ne olacak, yakalasam ne olacak'... Kardeşim senin görevin gidip, yakalayıp, getirip, savcıya teslim etmektir, bahane uydurmak değil. Gideceksin, yakalayacaksın, getireceksin. Ondan sonrası savcının, hakimin sorumluluğunda.''

Türkiye'de eskiden bireysel olan suçların örgütlü suçlar haline geldiğine de işaret eden Çiçek, ''Yani 11-12 yaşındaki çocuk kendi iradesiyle değil, onu yönlendiren bir çete var. O çeteyi bulup getireceksin'' dedi.

Çiçek, Türkiye'nin probleminin yasa problemi olmadığını vurgulayarak, ''Esas mesele, uygulamadadır, insanımızdadır, insan yetiştirmemizdedir ve çıkan yasaları iyi anlayıp iyi uygulamadadır'' diye konuştu.

TBMM Şiddet Eğilimini Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara'nın yönettiği toplantıda, AK Parti Kurucular Kurulu ve MKYK üyesi Ayşe Böhürler ile Avukat Kezban Hatemi de birer konuşma yaptı.

Günün Önemli Haberleri