CIA bile Suriye'yi çözemedi
Abone olABD’li yetkililere göre yaşanan istihbarat boşluğu Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirme çabalarına verilen desteğin önünde engel yaratıyor.
Washington Post’a konuşan yetkililer, ABD’deki istihbarat kurumlarının, son aylarda isyancı kuvvetler ve Esad’a bağlı güçler hakkında istihbarat toplama çabalarını artırdığını ancak grupların iletişim kanallarına girmek ve durumu uzaktan takip etmek dışında ellerinden bir şey gelmediğini belirtti.
ABD’li ve yabancı istihbarat yetkilileriyle yapılan görüşmeler, CIA’in, geçtiğimiz yıl Mısır ve Libya’da olanın aksine, Suriye’de bir varlık sağlamayı başaramadığına işaret etti. Şubat ayında Suriye’nin Şam’da bulunan büyükelçiliğinin kapatılması da ABD’nin girişimlerine darbe vuran önemli bir faktör oldu.
Yetkililer, CIA ajanlarının Suriye’ye girememesi, sınırlarda da çok az sayıda ajanın görevlendirilebilmesi nedeniyle, ABD’nin başta Ürdün ve Türkiye olmak üzere diğer bölgesel müttefiklerdeki ajanlardan gelecek bilgiye muhtaç olduğunu belirtti. Daha önce birçok kez ABD basınında yer alan haberlerde CIA ajanlarının Suriye’nin komşusu ülkelerde faaliyetlerde bulunduğu duyurulmuştu.
"ESAD GİDERSE KİM GELECEK?"
İstihbarat yokluğu Obama yönetiminin krizi idare etmesini zorlaştırmanın yanı sıra El Kaide’ye ve İslamcılara yakın direnişçilerin güçlenmesi ihtimalini de beraberinde getiriyor. Yetkililer, Obama yönetiminin isyancılara verilen "öldürücü olmayan" desteği genişletmek için neler yapılabileceğini değerlendirdiğini belirtirken, önceliğin kime verileceği konusunda sıkıntı yaşandığını ifade etti.
İstihbarat eksikliği ayrıca ABD’nin müttefikleri arasında “Esad giderse yerine kim gelecek” konusundaki kaygıları da güçlendirdi. Ortadoğulu bir istihbarat yetkilisi isyancıların Esad’ı devirdiğini görmek isteyen Arap istihbarat servislerinde bile kimlik sorgulama sürecinin devam ettiğini belirtti.
Suriye’de yaşanan bu istihbarat boşluğunun yarattığı kafa karışıklığı, karşılıklı iddialarla da güçleniyor.
REJİM KİMYASALLARI İSRAİL'E KARŞI KULLANACAK
Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdissi’nin dün yaptığı “kimyasal silah” açıklamasının ardından bugün Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), rejimin elindeki silahları uluslararası kamuoyuna baskı yapmak amacıyla sınıra taşıdığını, bu silahların İsrail’e karşı kullanabileceğini öne sürdü.
ÖSO’nun yaptığı açıklamada, “Biz Özgür Suriye Ordusu’nun ortak komutanlığı olarak bu silajların yerlerini ve konumlarını biliyoruz. Ayrıca Esad’ın bu silahların bir kısmını ve kimyasal karışım hazırlamak için kullanılan ekipmanları da sınırdaki havaalanlarına gönderdiğini biliyoruz” denildi.
Makdissi dün yaptığı ilk açıklamada ellerindeki silahları kendi vatandaşlarına karşı kullanmalarının mümkün olmadığını ancak dışarıdan bir tehdit gelmesi halinde silahları kullanabileceklerini söylemişti. Daha sonra bu açıklamasını düzelten Makdissi kimyasal silahların kullanımının kesinlikle söz konusu olmadığını belirtmişti.
Geçen haftadan bu yana ABD ve İsrail basınında Suriye’nin elindeki kimyasal silahlarla ilgili haberlerde gözle görülür bir artış oldu. New York Times, Pentagon ile İsrail arasında “Depoları vurabilir misiniz?” pazarlığı yaşandığını bildirdi. Hemen sonraki gün İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, İsrail ordusunun Suriye’deki kimyasal silahların Hizbullah’ın eline geçmesini önlemek amacıyla yapılacak bir operasyon için hazırlıklara başladığını açıkladı.