CHP'nin sonu da Saadet gibi olacak!
Abone olCHP'de genel başkan seçimli kurultayın da toplanabileceği konuşulmaya başlandı.
CHP'de muhaliflerin imza toplamasının ardından
Kılıçdaroğlu'nun karşı atağa geçerek tüzük kurultayının 26 şubat
günü yapılacağını söylemesi ve "Kurultay'a çağrıyı ben yaptım.
Benim istediğim gündemle toplanır" açıklaması imzacıları tekrar
harekete geçirdi.
Muhalifler CHP yönetimine uyarı mektubu göndererek, "Şu anda gündemi belirleme yetkisi imzacılardadır. Aksi takdirde parti kayyuma gider" mesajı verdi. Bu gelişmelerin ardından kulislerde CHP'de genel başkan seçimli kurultayın da toplanabileceği konuşulmaya başlandı.
Önder Sav ile birlikte hareket eden kurmaylar Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının hukuki yönlerini araştırdı. Öğle saatlerinde CHP Genel Merkezi'ne gönderilen bir ihtar yazısında "bizim gündemimizle toplanmazsa partiye kayyum atanır" mesajı verildi.
cnnturk.com'un ulaştığı belgede Sav ve ekibi Saadet Partisi Kurultayına atıf yaptı ve "Yetkinizi zamanında kullanmadınız. Parti Meclisi'nde bu çağrıyı yapmış olsaydınız haklı olurdunuz. Şu anda gündemi belirleme yetkisi imzacılardadır. Aksi takdirde Parti kayyuma gider" mesajı verildi.
Parti tüzüğüne ve Siyasi Partiler Kanunu'na dayandırılan uyarıda
şu noktalar dikkati çekti:
"Genel Başkan'a sadece seçimli kurultay çağrısı yetkisi verilmiştir.
Genel Başkan delege imzalarıyla gelen Kurultay gündemine müdahale hakkına sahip değildir.
Benzeri bir Kongre talebine yanıt vermeyen Saadet Partisi Genel Merkezi, Yargıtay kararı ile kayyuma gitmek zorunda kalmıştır.
-Yıldızlı, kurultayın 18 Ocak'ta 362 delegenin imzasıyla yaptıkları başvurudaki gündemle toplanması için dilekçe verdi
CHP eski Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı, 26 Şubat'ta yapılacak olağanüstü kurultayın genel merkezin belirleyeceği gündemle toplanmasının hukuki olmadığını ileri sürdü.
Bir grup partiliyle CHP Genel Merkezi'ne gelen Yıldızlı, 18 Ocak'ta 362 delegenin imzasıyla yaptıkları kurultay talepli başvurudaki gündemle toplanması için dilekçe verdi.
Yıldızlı, başvurunun ardından yaptığı açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün ''26 Şubat'ta tüzük kurultayını bizim gündemimizle toplantıya çağırıyorum'' dediğini ifade etti.
Bu açıklamanın ardından ''kurultayın kendi gündemleri ile 45 günlük süre içerisinde toplanması gerektiğini aksi takdirde yapılacak uygulamanın hukuksuzluk doğuracağını'' genel merkeze yaptıkları başvuru ile belirttiklerini anlatan Yıldızlı, ''Bu yönde sanırım genel merkezimiz bir değerlendirme yapacaktır'' dedi. Tüzüğün 54. maddesinin çok açık olduğunu, bu maddenin olağanüstü kurultayın toplanma şeklini belirlediğini kaydeden Yıldızlı, şöyle konuştu:
''Olağanüstü kurultay, genel başkan, parti meclisi bir de kurultay delegelerinin beşte bir imzası ile çağrılabilir. Beşte bir imza ile çağrıldığı zaman gündeme seçim maddesi konamaz. Ancak bunu genel başka isterse koyabilir. Bu gündemi de kurultay çağrısı yapan kurultay delegelerinin belirleyeceği gündemle kurultay toplanır. Başka bir gündem maddesi genel merkez tarafından eklenemez. Biz de 18 Ocak tarihinde kurultay delegeleri olarak beşte bir imza oranını aşarak olağanüstü bir tüzük kurultayı istiyoruz diye genel merkezimize başvurduk. Bundan sonra 45 günlük süreç 18 Ocak'ta başlamış oluyor. Bu 45 günlük süre içerisinde sayın genel başkanımız kendi gündemi ile bir tüzük kurultayı çağrısı yapamaz.''
Ali Yıldızlı bir soru üzerine Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun bu 45 günlük süre sonrasında kendisinin yeniden bir kurultay toplayabileceğini ancak bu süreçte imza veren delegelerin talepleri doğrultusunda ve onların gündemi ile kurultay toplaması gerektiğini ileri sürdü.
CHP'li İsa Gök:
-Genel Başkan'ın, toplanan 362 imzayı dikkate almaksızın, bu gündemin dışına çıkarak, ayrı bir gündem yaratması, tüzük olarak mümkün değil''
Olağanüstü tüzük kurultayı için imza verenler arasında yer alan CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, toplanan 362 imzayı dikkate almadan, ayrı bir gündem yaratmasının, tüzüğe göre mümkün olmadığını iddia etti.
Gök, yaptığı açıklamada, parti tüzüğüne göre kurultayın 3 makam tarafından istenebileceğini anımsattı. Gök, Genel Başkan, Parti Meclisi (PM) ve kurultay delegelerinin 5'te 1'inin imzasıyla kurultayın istenebileceğine işaret ederek, PM'nin 22 Aralıktaki toplantısında önergesine karşın PM'nin, olağanüstü kurultay istemediğini söyledi.
Parti tüzüğün 54. maddesinde, ''Olağanüstü kurultay gündemini kurultay isteyenlerin belirleyeceğinin'' yazdığını ifade eden Gök, Genel Başkan ve PM'nin, burada hiçbir yetkisinin bulunmadığını, tek istisnasının, Genel Başkanın gündeme seçim maddesi koyması olduğunu belirtti.
Gök, Genel Başkan'ın, toplanan 362 imzayı dikkate almaksızın bu gündemin dışına çıkarak, ayrı bir gündem yaratmasının, tüzük olarak mümkün olmadığını ileri sürerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Genel Başkan, bu gündeme seçim dışında hiçbir ilave yapamaz, hiçbir kelimeyi çıkaramaz. Ama görüyoruz ki Genel Başkan ve ekibi, hukuk dışı olarak delegasyonun iradesini hiçe sayarak hukuksuzluğu esas almaktadır. Bu, hukuksuzluğun CHP'de kural haline geldiğinin resmidir. İki laftan birisi hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü olan partimizde, Genel Merkez'in hukuksuzluğu esas alması, partiye, ideolojimize ve parti örgütlerimize karşı ağır bir hakarettir. Ya hukuk devleti demeyelim eğer diyeceksek öncelikle parti içi hukuku, yani kendi evimizde hukuku egemen kılalım. Aksi halde Hükümete, Hükümetin yaptığı hukuksuzluklara söyleyecek tek lafımız kalmaz.
Genel Merkez'in yapacağı tek şey toplanan imzalar ve onların belirlediği gündem ve tüzüğün 54. maddesi gereği bu kurultayı yapmaktır. Bunu sulandırma girişimleri partiye zarar verir. Genel Başkan veya PM, kurultay delegasyonunun başvurusundan önce bir tüzük kurultayı kararı almış olsalardı o zaman onların belirlediği gündemle kurultay toplanırdı. Ama artık o geçmiştir.''