CHP'li vekilden bakanlara kınama teklifi!

Abone ol

Bakanların uygun sürelerde soru önergelerine cevap vermemesi üzerine CHP'li Ekmen bakanlara kınama cezası verilmesi düzenlemesi istedi

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, bakanların gereken süreleri içerisinde  soru önergelerine cevap vermemeleri karşılığında kınama cezası almaları için içtüzükte değişiklik yapılması teklifinde bulundu.

Gerekçede Kaplan tarafından şunlar kaydedildi:

İçinde bulunduğumuz 24. Dönemde 28.565 yazılı soru önergesi yasama organı tarafından yürütmeyi denetleme kapsamında sorulmuşsa da, bunların 6.617’si süresi içinde cevaplanmış, 11.215’i süresi geçtikten sonra cevaplandırılmış, 6.981 soru önergesi hiçbir suretle cevaplandırılamamıştır.

İçişleri Bakanına yöneltilen 4078 yazılı soru önergenin 1.111’i hiçbir şekilde cevaplandırılmamıştır. Ulaştırma Bakanına 1334 yazılı soru önergesi cevaplandırması için verilmiş, Sayın Bakan sadece 389’una cevap vererek yasamanın yürütme üzerindeki denetim mekanizmasını ne denli dikkate aldığını ortaya koymuştur. Ulaştırma Bakanı 945 yazılı soru önergesine cevap vermeyerek, yasama organının millet adına yürütme üzerindeki denetim hakkını en fazla gasp eden bakan sıfatını taşımaktadır.

Yasamanın iktidar üzerindeki denetleme faaliyetlerini dikkate alan bakanlardan Orman ve Su İşleri Bakanı 958 sorunun 28 tanesine, Çevre ve Şehircilik Bakanı 922 sorunun 12 tanesine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı 1506 sorunun 11 tanesine, Ekonomi Bakanı ise 299 sorunun sadece bir tanesine cevap vermemiştir. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanın 916 yazılı soru önergesinin hepsine cevap vermiştir. Milletin iradesiyle oluşan Türkiye Büyük Millet Meclisinin yürütme organı üzerindeki denetleme faaliyetlerine gösterilen özenin, bakanlar kurulunun diğer kabine üyeleri tarafından da gösterilmesi, yasamanın, yürütme organı üzerindeki denetleme mekanizmasının çalışması noktasında önem arz etmektedir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ İÇTÜZÜĞÜNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR İÇTÜZÜK TEKLİFİ

MADDE 1- 5/3/1973 tarihli ve 584 karar numaralı Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 99 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Muhatapları oldukları yazılı soru önergelerinin 100 tanesini süresi içinde cevaplandırmayan bakanlar hakkında 160 ıncı maddenin kınamaya ilişkin hükümleri uygulanır.
MADDE 2- Bu İçtüzük hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu İçtüzük hükümleri Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yürütür.

Günün Önemli Haberleri