CHP'li Koç'tan MHP'ye sert eleştiri
Abone olCHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, MHP’nin milletvekili dokunulmazlığı konusundaki Anayasa değişikliği önerisini 'AKP’nin yol arkadaşı MHP’nin teklifi' sözleriyle değerlendirdi.
Koç, “Şu anda MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan neden
tutuklu? MHP’nin bundan haberi var mı? Kendi milletvekilinin
durumundan haberi olmayan bir partinin günlük olayların ağırlığına
göre duyarlılıktan parsa toplamaya dönük talepleri”
değerlendirmesinde bulundu.
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı. CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç toplantı devam ederken düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Koç, Sosyalist Enternasyonal’in (SE) Güney Afrika’nın Cape Town kentinde 30 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde yapılacak 24. kongresine ilişkin bilgi verirken, kongreye Kılıçdaroğlu başkanlığında bir heyetin katılacağını belirterek, burada başkan yardımcıları ve genel sekreterlik seçimlerinin gerçekleştirileceğini Kılıçdaroğlu’nun da “Küresel ekonomide, ekonomik krizden çıkış yolları” hakkında konuşma yapacağını kaydetti. Koç, bir soru üzerine Kılıçdaroğlu’nun büyük bir ihtimalle SE’deki başkan yardımcılıklarından birine getirileceği söyledi.
CHP MYK 4 EYLÜL’DE SİVAS’TA TOPLANACAK
Koç, MYK’da alınan kararlar doğrultusunda, CHP MYK’nın, Sivas
Kongresi’nin yıldönümü olması dolayısıyla 4 Eylül’de burada
toplanacağını belirtti. Koç 4 Eylül’ün aynı zamanda bazı
tarihçilere göre CHP’nin ilk kongre tarihi olduğunu da ifade etti.
Koç, İzmir’in Kurtuluş ve CHP’nin kuruluş tarihi olan 9 Eylül’de de
Parti Meclisi’nin Ankara’da toplanacağını bildirdi. Koç,
Kılıçdaroğlu’nun Afyon ziyaretinde, bugünün koşullarında yeni bir
bağımsızlık mücadelesi verilmesi gerektiğini vurguladığını ifade
ederken, bugün yeniden bağımsız Türkiye mücadelesinin, Türkiye ve
özellikle CHP’nin önünde en önemli siyasi görev maddesi olarak
bulunduğunu kaydetti.
MİLLETVEKİLLERİNİN ÇADIR KAMPINA ALINMAMASI
Koç, CHP milletvekillerinin Suriyeli sığınmacıların kaldığı Hatay’ın Apaydın Köyü’ndeki çadır kampına alınmaması konusunda ise buradaki çadır kentlerin daha Suriye’deki olaylar ivme kazanmadan kurulduğunu ifade ederek, bugün ise sorunları yerinde görmek isteyen bir grup milletvekilinin kamplara alınmadığını belirtti. Koç, “Bu çadır kentler Türkiye Cumhuriyeti topraklarında mı değil mi? Yoksa orası şu anda operasyonel işbirliğine gitmeye çalıştığınız ABD’nin bu projenin başından itibaren uygulamaya koyduğu bir üs bölgesi mi? Bunun açıklığa kavuşması gerekiyor. Eğer Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde ise Türkiye Cumhuriyeti’nin milletvekilleri oraya nasıl giremezler, nasıl alınmazlar bunun hükümet tarafından açıklanması gerekiyor” dedi.
Hükümete, “ne saklıyorsunuz, neyi gözlerden ırak tutmaya çalışıyorsunuz, neyi maskelemek istiyorsunuz?” diye soran Koç, “Orada hakikaten iddia edildiği gibi Hatay sokaklarında, Samandağ’da, Yayladağ’da dolaşan, dünyanın neresinde kafalarına göre bir cihad icat edeceklerse oraya koşan bir takım sakallı militanların orada konuşlandıklarından mı, orada eğitim aldıklarından mı, orada lojistik olarak desteklendiklerinin açığa çıkmasından mı endişe ediyorsunuz? Orada yasadışı işler var mı? Türkiye’nin ulusal hukukunu zedeleyecek boyutta eylemler var mı?” diye konuştu.
Kamplarda el-Kaide militanları olup olmadığını da soran Koç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “O aileleri gidin, görün” açıklamalarıyla ise olayı dramatize ettiğini söyledi. Koç, “Sayın Davutoğlu, ‘gidin, görün’ diyor. Aç kapıları da görelim. Yani 40 tane CHP milletvekili zor kullanarak mı girsin? Hükümet bir konuda rüzgâr ekti, şimdi Türkiye fırtınayı biçmeye hazırlanıyor” diye konuştu. Koç, Türkiye’ye sığındıktan sonra yerleştirildikleri mahallerde vatandaşlarla sorun yaşayan 100 kadar Suriyeli ailenin farklı şehirlere gönderileceğini belirtirken “Kim bu aileler” diye sordu. Bu sorun çıkaran ailelerin “Alevi nüfus açısından hassas görülen 7 il dışındaki illere” gönderileceği şeklinde tertibat alındığını belirten Koç, “Sakıncalı gördüğünüz 7 il hangisi? Böyle bir tanımlama ayrımcılık değil midir?” dedi.
MHP’NİN DOKUNULMAZLIK TEKLİFİ
Koç, MHP’nin milletvekili dokunulmazlığı konusundaki Anayasa değişikliği önerisini ise, “AKP’nin yol arkadaşı MHP’nin teklifi” olarak niteledi. Anayasa değişikliği teklifi için belli bir sayı gerektiğini ve MHP’nin bu sayıya ulaşmasının söz konusu olmadığını belirten Koç, “Ama herhalde AKP’ye güvenerek bunu planlıyor” diye konuştu. MHP’nin neyin ne olduğunun farkında olmadığını ifade eden Koç, “Şu anda MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan neden tutuklu? MHP’nin bundan haberi var mı? Anayasa’nın 14. maddesinden haberi var mı? Neyin peşinde koşuyor? Kendi milletvekilinin durumundan haberi olmayan bir partinin günlük olayların ağırlığına göre duyarlılıktan parsa toplamaya dönük talepleri” değerlendirmesinde bulundu.
CHP’nin dokunulmazlıklar konusunda 2002 tarihinden bu yana samimiyetini sürdürdüğünü ifade eden Koç, “Kürsü dokunulmazlığı hariç, hırsızı da, ihaleye fesat karıştıranı da, irtikâpçısı da, teröre bulaşanı da dokunulmazlığın arkasına saklanmamalı. Sadece kürsü dokunulmazlığı, onun dışında normal vatandaştan ayrımı olmayacak bir milletvekili statüsü. Kürsü dokunulmazlığı dışında milletvekilleri sade yurttaş olmalıdır, yasaların önünde eşit olmalıdır” dedi.
Haluk Koç gazetecilerin “Yarın MHP bu süreçte kapınızı çalarsa, imza istediğinde verir misiniz?” şeklindeki sorusu üzerine, “Eğer bu süreç çalışacaksa, kürsü dokunulmazlığı hariç milletvekillerinin dokunulmazlık zırhına saklanmaması gerektiğini başından itibaren söylüyoruz. Sadece kürsü dokunulmazlığı, varsa yüreğiniz gelin” şeklinde konuştu.