CHP'li Gök'ten içtüzük değişikliğine tepki

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, içtüzük değişikliğine tepki gösterdi Meclis'in sesinin iktidar tarafından kısılmak istediğini iddia etti. Gök, MHP'nin de içtüzük değişikliğine verdiği desteğe tepke gösterdi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, İçtüzük değişiklik teklifine ilişkin, "İktidarın tavrı çok net, Meclisin sesini kısmak. İktidar partisinin bu niyeti anlaşılabilir ama bir muhalefet partisinin buna katkı vermesini anlamamız mümkün değil." dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu, AK Parti ve MHP'nin Meclis İçtüzük değişikliğine ilişkin ortak teklifin görüşmelerine devam ediliyor.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, görüşmeler sırasında söz alarak, muhalefetin sesinin kısılmasından yana bir iktidar yapılanması olduğunu savundu.

aMeclis'in uzlaşma içinde olduğu konularda çok maddeli yasaları, onlarca uluslararası anlaşmaya ilişkin düzenlemeyi bile en kısa sürede Genel Kuruldan geçirebildiğini belirten Gök, iktidarın uzlaşma aramak yerine söz haklarını kısıtlamaktan yana bir tavır sergilediğini ifade etti.

Teklifin AK Parti ve MHP tarafından ortak hazırlandığına işaret eden Gök, "İktidarın tavrı çok net, Meclisin sesini kısmak. İktidar partisinin bu niyeti anlaşılabilir ama bir muhalefet partisinin buna katkı vermesini anlamamız mümkün değil. Söyleyecek sözünüz mü kalmadı? Her gün şikayet ettiğiniz torba yasaları niye gündeme getirmediniz? Grup önerileri üzerinde konuşmaların kısaltılmasını bir muhalefet partisinin sahiplenmesi kabul edilemez." diye konuştu.

- "Kravatın da menşei Hırvatistan'dır"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay'ın teklif sahibi olarak yaptığı konuşmada, Meclis başkanlarının giydiği frakın Türk giyim kültüründe bulunmadığını anlatan Gök, "Kravatın da menşei Hırvatistan'dır. Ona da bir düzenleme düşünürsünüz herhalde." dedi.

Meclis çalışmalarında, teklifin altında da imzası bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın etkili olduğunu ifade eden Gök, "Mustafa Elitaş ne zaman gelse Meclis karışır. Benim size önerim İçtüzük yerine Mustafa Elitaş'ı değiştirin." şeklindeki sözleri gülüşmelere neden oldu.

Levent Gök, teklifin derhal geri çekilmesini de istedi.

MHP Grup başkanvekili Erkan Akçay da CHP'li Gök'ün konuşmasında kendisine sataştığı gerekçesiyle söz alarak, "Nasıl muhalefet yapılacağını CHP'den öğrenecek değiliz." dedi.

MHP'nin her zaman yapıcı bir muhalefetten yana olduğunu vurgulayan Akçay, CHP'nin ise Meclis Başkanı İsmail Kahraman tarafından İçtüzük değişikliği konusunda yapılan ilk çağrıda tavrını, çalışmalara katılmama yönünde ortaya koyduğunu savundu.

Akçay, "CHP'de 'Davet etsinler gitmeyeyim. Davet etmesinler küseyim' anlayışı var. İnsan ne yapacağını şaşırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da CHP'li Gök'ün halkın yararına yasalarda iktidara destek verdiklerini söylediğine işaret ederek, halkın yararının sadece CHP'nin hegemonik diliyle ortaya koyabileceği bir durum olmadığını, AK Parti'nin de halkın yararını düşündüğünü kaydetti.

- "Parlamentoyu hayati bir organ olarak kabul etmemiz gerekir"

Teklifin tümü üzerinde söz alan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ise AK Parti'nin içtüzük teklifini biran önce komisyondan geçirmek istediğini ileri sürdü.

Çoğulcu bir Meclis ve siyasal sistem isteniyorsa yapılması gerekenin belli olduğunu anlatan Sancar, "Parlamento'yu bu çoğulculuğun yaşayabileceği, canlı kalabileceği, güçlenebileceği hayati bir organ olarak kabul etmemiz gerekir." dedi.

Sancar, çoğulculuğun ve özgürlüğün esas alması gerektiğini, muhalefetin sesini kısan her yaklaşımın daha çok gerilim ve çatışma enerjisi ürettiğini vurguladı.

Otoriter ülkelerde de Meclislerin bulunduğunu, yasama faaliyetinin yürütüldüğünü aktaran Sancar, bu Meclislerdeki eksiğin ise demokratik temsil ve denetim olduğunu kaydetti.

- "Teklifin neresinde bu var?"

Sancar'ın konuşmasında teklifte milletvekillerinin konuşmalarında kullanacağı ifadelere sınırlama getirdiğini ileri sürerek, bunu faşizm olarak nitelendirmesine AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş teklif sahibi olarak yanıt verdi.

Elitaş, "Milletvekiline sövmeyi, şiddet uygulamayı önlemenin neresi faşizmdir. Teklifte imzası olan biri olarak ithamlarınızın hepsini reddediyorum. 'Bu düzenlemeyle Genel Kurul'da Kürt demek yasak' diyorsunuz. Teklifin neresinde bu var? Teklifi ya iyi okumamışsınız ya da iyi anlamamışsınız." karşılığını verdi.

Günün Önemli Haberleri