CHP'den hakim ve savcı alımıyla ilgili araştırma istemi
Abone olCHP, 900 hakim ve savcının alımıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve milletvekili
arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan önergenin
gerekçesinde, 15 Temmuz'un ardından, hakim ve savcı açığının
kapatılması amacıyla, 3 yıl avukatlık yapanların hakim ve savcı
olarak atandığı belirtildi.
Hakim ve savcı alımına dair sınavda barajın kaldırılmasının, sınava her giren avukatın mülakata alınmasına olanak tanıdığı belirtilen gerekçede, şunlar ifade edildi:
"Yapılan sınavda mülakat aşamasını geçerek hakimliğe kabul edilen 900 kişiden 800’nün AKP’li olduğuna dair ciddi emareler söz konusudur. Yazılı sınavda oldukça yüksek puan alan kişiler mülakatta elenirken, sınav barajının kaldırılmasıyla mülakat hakkı kazanan 55-60 puan alan kişilerin mesleğe kabul edilmeleri bu şüpheleri artırmaktadır.
Yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü ilkesi bir toplumun ana damarıdır ve bu damarın kesilmesi halinde adaletten söz etmek mümkün değildir. Yargıda kadrolaşmaya dair iddialar oldukça ciddi olup, toplumda adalete olan güveni sarsıcı gücü büyüktür."
Avukatlık mesleğinden 900 kişinin, hakim ve savcı adaylığına
sözlü mülakat sonucu alındığı ifade edilen gerekçede, söz konusu
kişilerin belirli bir siyasi gruba mensup kişilerden eşitlik ve
hakkaniyet ilkesine aykırı bir biçimde seçildiği, bunun da hukuka
aykırı olduğu öne sürüldü.
Bir siyasi partiye mensup kişilerin hakim olarak alınmasının, kişi temel hak ve özgürlüklerine açıkça tehdit oluşturduğu belirtilen gerekçede, "Yargı organının bir siyasi görüş veya siyasi parti etkisi altında faaliyet göstermesi, temel hak ve özgürlüklerin hukuk güvencesini ve anayasal garantisini ortadan kaldırmaktadır. Yargı organlarına yönelik müdahale ve kadrolaşma tartışmaları ile birlikte yargı erkinin bağımsız niteliğini yitirmiş olmasından kaynaklı sorunların tespit edilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması elzemdir." ifadelerine yer verildi.