CHP'den genel seçim öncesi HDP çalışması

Abone ol

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya bugünkü köşesinde CHP'nin genel seçimler öncesi hazırladığı HDP çalışmasının detaylarını yazdı.

7 Haziran'daki genel seçimler için geri sayım başladı.

Seçim çalışmaları kapsamında hafta sonu Kuşadası'nda toplantı yapan CHP'nin hazırlattığı HDP raporunun detaylarını Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya bugündü köşesinde aktardı. CHP'ye göre, HDP'nin kendilerinden değil AK Parti'den oy koparacak.

Muharrem Sarıkaya'ya göre CHP'nin yaptığı HDP çalışmasının detayları:

CHP'NİN UMUDU

"Hafta sonu seçim odaklı çalışan bir diğer parti de CHP idi. Kuşadası'nda akademisyenlerle buluşan CHP, son dönem entelektüel kesimden gelen desteğin yanında, yerel yönetimlerin ve milletvekillerinin ilgisinden de hoşnut. Çünkü son dönem 60 milletvekili propaganda önerileri yollamış. Örneğin Kayseri teşkilatı vilayetle ilgili 300 sayfalık öneriler paketi sunmuş; hazırlığı için de 400 kişi çalışmış.
Bunun dahi CHP tarihinde bir ilk olduğuna dikkat çekiliyor.

CHP, gelecek 4 ay içinde ekonomik görünürlükte iyileşmeden daha çok kötüye gidişle karşılaşılacağı inancında. Bu amaçla da seçim propagandasını ağırlıklı olarak ekonomi üzerine oturtmuş.
Geçen seçim gündeme getirdiği "aile sigortası"na benzer, hatta ondan çok daha etkileyici sosyal projeleri kamuoyuna açıklamaya hazırlanıyor. Bir de "Diktatörlük mü, demokrasi mi?" sorusuna odaklanan propagandaya...

BRADLEY ETKİSİ

CHP de HDP üzerinde çalışma yaptırmış. CHP'nin öngörüsü de HDP'nin kendilerinden değil AK Parti'den oy koparacağı noktasında.

Yaptıkları araştırmalarda, HDP'ye CHP'den gidebilecek en yüksek oy oranını % 1.5 olarak göstermiş. Yani CHP; 1982'de California valilik seçimi öncesi anketlerde önde çıkmasına karşın, Afro-Amerikan olması dolayısıyla seçimi yitiren Tom Bradley'in adıyla kuramsallaşarak literatüre giren durumun HDP'de de hayat bulacağına inanıyor. Ankara'da seçim peşrevi dün itibarıyla başlamış bulunuyor.


BRADLEY ETKİSİ NEDİR?
Uzun zamandır Los Angeles belediye başkanlığı görevini yürüten Tom Bradley, 1982 yılında California Valiliği için Demokratik Parti'den aday oldu. Karşısında ise Cumhuriyetçi Parti'nin adayı beyaz George Deukmejian vardı.

Seçimden birkaç gün önceki son anket sonuçlarına göre Bradley birkaç puan farkla öndeydi. Çıkış anketlerine dayanılarak yapılan tahminlerde Bradley'in seçimi kazandığı duyuruluyordu. Hatta San Francisco Chronicle'ın sonraki günkü baskısı "Bradley kazanmak üzere" manşetiyle çıkmıştı. Ne var ki, kullanılan oyların yarıdan fazlasını alan Bradley, oy kullanmayan seçmenlerin de hesaba katılmasıyla seçimi az farkla kaybetti. Seçim sonrası yapılan çalışmalar Bradley için oy kullanan seçmen sayısının tahmin edilenden az olduğunu ve birçok "kararsız"seçmenin Deukmejian lehine oy kullandığını göstermiştir.

Deukmejian'ın kampanya yöneticisi olan Bill Roberts seçimlerden bir ay önce beyaz seçmenlerin kendi adayları için oy kullanacağını öne sürmüştür. Roberts'a göre seçmenlerin büyük bir kısmı seçim anketlerinde salt ırksal önyargılarını ortaya koymamak amacıyla diğer adaya oy vereceklerini söylemekteydiler. Deukmejian bu açıklamayı sert bir dille eleştirdi ve Roberts, kampanya yöneticiliği görevinden ayrıldı.

Kimi haber kaynakları ve köşe yazarları bu kuramın kökenini Kaliforniya Üniversitesi Afro-Amerikan Çalışmaları profesörlerinden Charles Henry'yle ilişkilendirmektedirler. Henry, seçimi titizlikle incelemiş ve 1983 yılında tamamladığı bir makalesinde ırkın Bradley'in yenilgisinde temel etken olduğu sonucuna varmıştır. Ne var ki, Bradley etkisi kuramına gelen bir eleştiri, kuramın The Field Poll adlı şirket tarafından kendi düzenledikleri anket sonuçlarında ortaya çıkan hataları sıfırlamak amacıyla seçimin hemen ertesi günü ortaya atıldığını savunmaktadır. Strateji uzmanı Ken Khachigian, Field'ın son anketinin yanlış zamanda düzenlendiğini ve son iki haftada düzenlenen hiçbir anketin Deukmejian lehine sonuçlanmadığını belirtmektedir. Ayrıca, çıkış anketleri oy kullanmayan seçmenleri göz önüne alma konusunda çok başarısızdı. Khachigian kısaca "Bradley etkisi"nin hatalı düşünce anketi uygulamalarının sonuçlarını yamamaya çalışan bir bahane olduğunu belirtmektedir.

Günün Önemli Haberleri