CHP'den Diyarbakır önergesi
Abone olCHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Meclis’te kurulacak bir komisyonda Diyarbakır’ın sorunlarının masaya yatırılmasını istedi.
Tanrıkulu ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, Diyarbakır ilinin sorunlarının araştırılması ve çözüm önerilerinin sunulması, hükümetin yetersizliklerinin araştırılması amacıyla Meclis araştırması açılması talep edildi.
Gerekçede, Diyarbakır’ın en büyük sorunların başında sağlık ve eğitim olanakları yetersizliği yer aldığı belirtilerek, “Diyarbakır ve bölgede Türkçe dışında başta Kürtçe olmak üzere Arapça gibi dilleri konuşabilen sağlık çalışanlarının istihdamı teşvik edilmelidir” denildi. Gerekçede şu ifadeler yer aldı:
“Diyarbakır’da otuz yıllık çatışma süresince yüz binlerce insanın kırsal kesimdeki evlerinden çıkartılmaları veya bu yerlerin boşaltılması, bu kişilerin gerek anayasal, gerekse temel insan haklarından mahrum kalmalarıyla sonuçlanmış ve önemli siyasal ve sosyo-ekonomik sorunlara yol açmıştır.
Türkiye’de kadına yönelik şiddet konusunda sıralamaya giren Diyarbakır’da kadınların yüzde 58'i fiziksel şiddet, yüzde 63.5'i psikolojik şiddet, yüzde 13.5'i cinsel şiddet, yüzde 16.2'si ekonomik şiddete maruz kalıyor. Şiddetin kim tarafından uygulandığına bakıldığında ise yüzde 52.7'si eşi tarafından, yüzde 14.9'u anne-babası tarafından, yüzde 5.4'ü ise erkek arkadaşı tarafından şiddete maruz kalıyor. Kadınların yüzde 43.2'sinin sosyal güvencesinin olmadığı, yüzde 37.8'inin yeşil kartlı, yüzde 12.2'sinin SGK'lı olduğu bilinmektedir. Kadınların yüzde 27'sinin ise can güvenliği riski olduğu ifade edilmektedir.”