CHP'den çılgın Marmaray soruları
Abone olCHP, asrın projesi olarak nitelendirilen ve yarın hizmete girecek Marmaray'a, çok farklı bir gözle baktı.
Tüm dünya Marmaray'ı konuşuyor. Ancak ülke içinde projeye ilişkin farklı sesler dile getiriliyor. Dünyadan iki ülke başbakanı ve 8 ülkeden 9 bakanın izleyeceği tören öncesi, hükümeti kızdıracak iddialar birbiri ardına geliyor.
Önce CHP, sonra Türkiye Makine Mühendisleri Odası Birliği... Hedefte yarın hizmete girecek Marmaray var. İddialara göre tüp geçit güvenli değil.
BAKAN MAHSUR KALDI MI?
"25 Ekim'de bir lokomotif kaza sonucu ıskartaya mı çıktı? Kaza sırasında Ulaştırma Bakanı, yarım saat mahsur mu kaldı? Zeminde çökme mi var?."
Bu sorular CHP'li Umut Oran tarafından Meclis gündemine taşındı.
ERDOĞAN'DAN YANIT İSTİYOR
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e sunduğu soru önergesinde, "Marmaray'la ilgili olarak bana da farklı kanallardan çok tehlikeli durumları içeren uyarılar ulaşmaktadır" dedi.
Yıldırım'dan güvenlik cevapları Marmaray'ı gezen Taraf gazetesinden Ertan Altan, güvenlikle ilgili sorulara Binali Yıldırım'ın verdiği cevapları sayfasına taşıdı. Tüneller Boğaz’ın dibinde “sıvılaşma” ihtimali olan bir katmana yapılmış. Bu durum tehlike yaratır mı? |
Oran, Marmaray Projesi 12 yıllık Sinyalizasyon ve Haberleşme Sistemleri Uzman Baş Mühendisliği'nden emekli olan mühendis Rıza Behçet Akcan'ın projeyle ilgili çok önemli hayati tehlikelere dikkat çektiğini öne sürdü.
GÖRMEZDEN GELİNDİ İDDİASI
Oran, "Marmaray'ın bazı bölümlerinde zeminde çökme olduğu ancak 29 ekim açılışına yetişmesi için geçici çözümle dolgu yapılarak bu durumun görmezden gelindiği doğru mudur? Erken açılış nedeniyle var olan eksikliklerden dolayı yaşanacak bir kazanın sorumlusu kim olacaktır?acil durum senaryosu var mı?" sorularına yanıt istedi.
TMMOB: TÜPÜN GÜVENLİK KONTROL MERKEZİ YOK
Türkiye Makine Mühendisleri Odası Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz, 8 yıl Marmaray Projesinde görev yapan Rıza Behçet Akcan’ın raporuna dayanarak Marmaray Tüp Geçişinin bitirilmeden hizmete sokulduğunu iddia etti.
Türkiye Makine Mühendisleri Odası Birliği İstanbul İl Koordinasyon Kurulu ve Birleşik Taşımacılık Sendikası 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda açılacak olan Marmaray’a ilişkin basın açıklaması yaptı. Türkiye Makine Mühendisleri Odası İstanbul İl Başkanlığında düzenlenen basın açıklamasına TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul İş Başkanı Cemal Gökçe , Birleşik Taşımacılık Sendikası 1 No’lu Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Albuz katıldı.
Elektrik - Elektronik Yüksek Mühendisi olan ve 8 yıl Marmaray Projesinde görev yapan Rıza Behçet Akcan’ın raporuna dayanarak Marmaray Tüp Geçişinin bitirilmeden hizmete sokulduğunu iddia eden TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz , ‘’Yayınlanan raporda 11 madde var. Bu 11 maddeyi dikkate almadan Marmaray’ı açarsanız risk oluşturur. Açmayın diyor. Bu cinayet olur diyor. Emniyet vagonları yoktur. Bu sistemin elektronik güvenlik sistemi yoktur. Proje bir bütün olarak dikkate alınmış ve proje Gebze’den başlayacak Halkalı’da bitecektir. Güvenlik sistemi buna göre oluşturulmuştur. Şuan da açılacak olan tüpün kontrol güvenlik merkezi yoktur. Bunun için ek olarak 10 milyon euroluk bir yatırımla Üsküdar’a geçici olarak tüpteki sistemi kontrol edecek elektronik sinyalizasyon sistemi kurulduğunu söylüyor Devlet Demir Yolları. Ama Behçet Bey’in iddiasına göre bu sorunu çözmeyecek. Tüpler birleştirilerek bu geçit oluşturulmuştur. Bunlar bir kompanzitörle esnek bir bağlantıyla yapılmıştır. Bu bağlantılarda yırtılma söz konusu olduğunda tünele su dolacaktır. Böyle bir risk oluştuğunda bu problemi çözecek bir senaryo bir proje geliştirilmemiş bunun için hiçbir önlem alınmamıştır. Önemli bir sorundur.
DENEME SEFERLERİ
Deneme seferleri yapılması gerekir. Deneme seferleri bugüne kadar dizel motorlarla yapılmıştır. Yani Devlet Demir Yollarının diğer ulaşım alanlarında kullandığı dizel lokomotiflerle yapılmıştır. Yolcu ağırlığına denk gelecek yükle yapılmamıştır. Halbuki işletmeye alındığında burada elektrik sinyali sistemiyle çalışacak lokomotifler kullanılacaktır ve insan taşınacaktır. Farklı bir ağırlığa göre deneme yapılmamıştır. Bu çok büyük bir risktir. Bu üç sebep temel sebeplerdir. Marmaray açılacaksa bile buraya insan almayın dizel vagonlarla deneme seferlerine devam edin ve bir süre sonra burayı kapatın. Proje tam olarak bittikten sonra hizmete açın. Biz bu öneriyi destekliyoruz. Türkiye bu riski almamalıdır. İllaki Cumhuriyet Bayramı’nda açılacaksa insan taşımacılığı yapılmamalıdır" diye konuştu.
BİTMEYEN TÜNEL AÇILIYOR
Tüp geçidin teknik olarak hazır olmadığını iddia eden BirleşikTaşımacılık Sendikası 1 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Albuz ise "Bitmeden deneme sürüşü olmaz. Günün 24 saati tünel içerisinde çalışmalar ve faaliyetler devam ediyor. Halen tünel içerisinde teknik elemanlar çalışıyorsa o zaman bu tünel daha bitmemiştir. Bitmeyen tünel açılıyor arkadaşlar. O sistemi kontrol edecek bir kumanda masası oluşturulmamıştır. Oradaki elektrifikasyon sistemi tam anlamıyla hayata geçmemiştir. Başbakanımız bu projeyi bu tarihte açacağım dediği için zoraki açılıyordur. Ben umuyorum ki bu sadece tören olarak kalır. Belki sadece o gün ulaşım sağlanır. Daha sonra gerekli çalışmalar bittikten sonra yolcu taşımacılığına açılır. Ciddi yolcusuz deneme seferleri yapıldıktan sonra test edildikten sonra açılması gerekiyor. Şuan da tüp teknik olarak açılmaya hazır değil arkadaşlar. Ciddi problemler yaşayabiliriz" ifadelerini kullandı.