CHP'den AK Parti'ye anayasa cevabı
Abone olUzlaşma konisyonunda anlaşmaya varılan 60 maddenin yasalaşması konusunda CHP heyeti, 4 siyasi partinin mutabakatı şartını koştu.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, sadece AK Parti ve CHP olarak, anayasada uzlaşılan 60 maddeyi yasalaştırma düşüncelerinin olmadığını açıkladı.
AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, CHP'nin anayasa değişikliği paketi önerisine ilişkin "4 parti şartı aramak çalışmaları sonlandırmak anlamına gelir" dedi.
CHP Grup Başkanvekilleri, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda mutabakata varılan 60 maddenin yasalaşması konusundaki görüşlerini iletmek üzere AK Parti TBMM Grubu'nu ziyaret etti.
Görüşmede, AK Parti'den Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli, Ahmet Aydın ve Belma Satır; CHP'den Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi ve Engin Altay yer aldı. Hamzaçebi, bir gazetecinin görüşmede çiğ köfte ikram edildiğini söylemesi üzerine, AK Parti Grubu'nun kendilerini çok güzel ağırladığını söyledi.
Hamzaçebi, AK Parti Grubu'nun, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun üzerinde mutabık kaldığı 60 maddelik anayasa değişiklik paketinin yasalaştırılması önerisine cevaplarını, AK Parti Grup Başkanvekillerine bildirdiklerini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kısa bir süre önce 60 maddeyi yasalaştırma önerisinde bulunduğunu anımsatan Hamzaçebi, bunun üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Dört partinin mutabakatıyla, üzerinde uzlaşılan 60 maddeyi, yine 4 partinin mutabık kalacağı şekilde yasalaştırabiliriz" cevabını verdiğini belirtti.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun, yaklaşık 1,5 yıldır anayasa maddelerinin yazım çalışmasını yürüttüğüne işaret eden Hamzaçebi, bu çalışma sonucu 60 madde üzerinde uzlaşma gerçekleştiğini kaydetti. CHP olarak, 60 maddelik uzlaşıyı son derece önemli bulduklarını dile getiren Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ancak en az bunun kadar önemli olan bir diğer konu da anayasa yapımı veya anayasa değişikliği, hangi kavramla isimlendirirsek isimlendirelim, bu kadar önemli bir konuda, ülkede gerçekleşen uzlaşma ortamıdır. Bu uzlaşma ortamının, gergin siyasi atmosfer içinde, demokrasimizin geleceği açısından son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu ortamın, Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının devam etmesi, bunun herhangi bir şekilde sekteye uğramaması gerekiyor. CHP olarak, bunu son derece önemsiyoruz. Uzlaşma Komisyonu'nun bu çalışmasını zedeleyecek herhangi bir davranışta bulunmamak gerekir.
Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu'nun, 60 maddelik anayasa değişiklik paketi ve bu maddelerle ilişkili diğer maddelerin, dört partinin mutabakatıyla yasalaştırılması önerisini doğru buluyoruz. Dört siyasi parti olarak, bu paketi yasalaştırabiliriz. 60 madde ve bununla ilişkili olabilecek diğer maddeler, bu maddeler kapsamına dörtlü, komisyonun mutabakatıyla yasama dokunulmazlığı, tutuklu milletvekilleri gibi düzenlemeleri de dahil edebiliriz. Ama her şartta, dört partinin bu konulardaki mutabakatını önemli görüyoruz. Ama bunun dışında, dört parti uzlaşsın, Adalet ve Kalkınma Partisi ile CHP, bu uzlaşma sonucu ortaya çıkan maddeleri yasalaştırsın önerisini, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun mutabakatına, çalışma anlayışına zarar vereceğini düşünüyoruz. 60 madde, ilişkili diğer maddeler ve diğer konuları, sadece CHP ile Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iradesiyle yasalaştırmak, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun kuruluş amacını zedeler. Böyle bir hareket tarzını doğru bulmuyoruz. Doğru olan, tüm siyasi partilerin bu konudaki mutabakatını gerçekleştirmektir. Anayasa Uzlaşma Komisyonu, çalışmalarına devam etsin. Bugün madde sayısı 60'tır ama yarın bu madde sayısı artabilir. Dört parti, madde sayısı artıkça, tutumlarını, görüşlerini değiştirebilir, gözden geçirebilirler. Böyle bir ihtimal her zaman için vardır. Görüşlerimizi bu çerçevede Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekillerine bildirdik."
CANİKLİ: ÇALIŞMALARI SONLANDIRMAK ANLAMINA GELİR
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP'nin 60 maddelik anayasa değişikliği paketi önerisine ilişkin cevabını "4 siyasi partinin şartını aramak, bu çalışmaları sonlandırmak anlamına gelmektedir" diye değerlendirdi.
Canikli, "Kendi anayasa değişikliği taslağımızı, bu konuda kararlılığımızı göstermek amacıyla Meclis'e sevk edebiliriz. Ama sembolik ve bu konuda irademizi yansıtan bir metnin Meclis'e sevk edilmesi anlamının ötesinde çok fazla anlam ifade etmez. Çünkü yasalaştırılması mümkün değil" şeklinde konuştu.