CHP'den Abdullah Gül'e çağrı
Abone olCHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan,Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu ile ilgili yanlışı düzeltmesi çağrısında bulundu
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül'ün, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu ile ilgili ortaya
çıkan yanlışı düzelteceğini umut ettiğini belirterek,
"Cumhurbaşkanı'nı, anayasadan taraf olmaya çağırıyorum"
dedi.
Tarhan, TBMM Genel Kurulunda dün kabul edilen 11. Cumhurbaşkanı'nın görev süresini 7 yıl olarak belirleyen Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'na ilişkin soruları yanıtladı. Tarhan, Anayasanın 104. maddesinde, Cumhurbaşkanının, "Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil edeceği; anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözeteceği" nin yer aldığına işaret etti.
Anayasaya bağlılık yemini eden Cumhurbaşkanının, öncelikle anayasayı koruması, anayasaya aykırı her şeye karşı çıkması gerektiği ifade eden Tarhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu yüzden biz, anayasaya sadakat yemini etmiş bazı milletvekillerinin, anayasa maddesinin, bir yasayla değiştirilmesine 'evet' demesini, kabul edilemez buluyoruz. Anayasayı korumakla görevli ve sadakat yemini etmiş Cumhurbaşkanı tarafından bu yanlışın düzeltileceğini umut ediyoruz. Sonrasına tabii ki bakacağız, değerlendireceğiz.
Anayasayı korumak her şeyin üzerindedir. Kişisel
mülahazalarla, 'benim süremle ilgisiyle ben buna uzak durayım, buna
mesafe koyayım, tarafsız kalayım' deme hakkı yoktur bir
cumhurbaşkanının. Bir cumhurbaşkanı, anayasayı koruma konusunda
tarafsız olamaz; anayasadan taraf olmak zorundadır."
Tarhan, yasayla, cumhurbaşkanlığı koltuğunun, yaptığı her işlemin meşruiyetinin tartışmaya açılacağını iddia ederek, halkın seçiminin gasp edildiğini savundu. Komisyona getirilen bir önergeyle anayasanın değiştirildiğini ifade eden Tarhan, buna karşı çıktıklarını anlattı.
ANAYASA'YA AYKIRI
Tarhan, öncelikle Cumhurbaşkanı Gül'ün tavrını izlediklerini belirtti. Cumhurbaşkanı'nın yasayı veto etmesinden umutlu olup olmadığı sorusuna Tarhan, "Her zaman umut vardır. Onun için politika yapıyoruz" karşılığını verdi. Yasayı, Anayasa Mahkemesine götürüp götürmeyeceklerine ilişkin sorusuyu ise Tarhan, "Kişisel fikrim,açıkça anayasaya aykırılık vardır ama kurumsal olarak henüz verilmiş bir karar yok, yetkili organlarımız karar verecek" diye yanıtladı. Tarhan, sözlerini, "Dün, tarihin karanlık bir anıydı. Bunun sonuçlarını daha sonra göreceğiz, sonuçları çok ağır olacaktır. Cumhurbaşkanı'nı, anayasadan taraf olmaya davet ediyorum" diyerek tamamladı.