CHP ve İP’ten ’’köylü’’ açılımı
Abone olCHP vekilleri ve İşçi Partili (İP) yöneticilerinde aralarında bulunduğu heyet, ağalık sistemine tepki veren köylülerin sorunlarını dinlemek ...
CHP vekilleri ve İşçi Partili (İP) yöneticilerinde aralarında bulunduğu heyet, ağalık sistemine tepki veren köylülerin sorunlarını dinlemek için Şanlıurfa’ya geldi.
Şanlıurfa’da ağalık sistemine tepki için yolu trafiğe kapatan köylülerin sıkıntısını dinlemek için CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç’in de aralarında bulunduğu heyet Şanlıurfa’ya geldi.
Şanlıurfa’da 7 köyden bir grup çiftçi, kendilerine ait olan tarlaların ağalara verildiği iddiasıyla Suriye-Şanlıurfa karayolunu trafiğe kapatarak eylem yapmıştı. Eylemin ardından CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, İşçi Partisi Genel Sekreteri Doktor Seyran Bolluk, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Şakir Keçeli ve Avukat Nusret Senem’den oluşan heyet Yeniyol köyünden gelerek köylülerin sorunlarını dinledi.
’’DEVLETİMİZE VE MİLLETİMİZE FAYDALI İŞLER YAPMAK İSTİYORUZ’’
Köylüler adına heyete bilgi veren İbrahim Alkan, “Bizler köyde yaşadığımız halde köy imkanlarından hiç yararlanmıyoruz. Çünkü 1978’de devlet bu köylerde ikamet eden şahıslara tarla dağıtımı yaptı. 12 yıl boyunca ekip biçti ve devlete düzenli bir şekilde kiralama bedelini ödedi ve daha sonra 1990 da devlet bu arazileri köylülerin elinden alıp, bu köylerde ağalık yapan şahıslara verdi. Bu köylerde ağalık yapan şahısların her birinin on binlerce arazisi var. Bizim devletten ve tüm siyasi partilerden beklentimiz yeni yapılan toprak yasası reformundan torba yasasından yararlanıp tekrar 1978’de dağıtılan arazilerin hak sahiplerine verilmesi, bizde artık devletimize milletimize faydalı işler yapmak istiyoruz” dedi.
’’ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ’’
Köylülerin sorunlarını dinleyen Genç, sorunların TBMM’ye taşınması için elinden geleni yapacağını dile getirerek, “Mümkün olduğu kadar buradaki arazileri yalnız bu Yediyol Köyü, Yamaç Altı Köyü, Tarlabaşı Köyü, Uzun Köy, Turlu Köy, Yardımcı köylere değil bu öteki köyde yaşayan marabanın ağanın emrine olan bütün tarlaların, bütün toprakların o toprağı işleyene verilmesi insanlık görevidir. Türkiye cumhuriyeti devletinin anayasasının 2. Maddesinde derki; Türkiye Cumhuriyeti sosyal hukuk devletidir, sosyal hukuk devletinde ağalık müessesi yoktur. Sizin anlınızın terinin hakkını verecek, ekmeğinizin hakkını verecek bir sosyal demokrat partinin iktidar olması lazım. Bende sizin gibi bir köy çocuğuyum. Sizin acılarınızı en iyi bilen insanlardan biri benim. Önümüzdeki seçimlerde inşallah biz iktidara gelirsek dediğim gibi bu toprakları size tekrar vereceğiz” diye konuştu.
’’BU MESELA SADECE SİZİN MESELENİZ DEĞİL’’
İşçi Partisi Genel Sekreteri Doktor Seyran Bolluk ise, “Bu mesele sadece sizin meseleniz değil, bak daha kaç tane köy olduğunu bilmiyorsunuz. Bize 7 tane köy sayabiliyorsunuz ama başka köyler var. Hepsi aynı durumda bir defa işe bütün bu köyleri birleştirerek başlayacağız. Bakın bütün bunlar uzun bir yol ister,uzun soluklu bir mücadele başlatıyoruz. Siz başlattınız bizde sizle beraber bu mücadeleye ortak olmaya geldik. Ne zaman sizin toprağınız olur, ne zaman evinizde hem un hem şeker olur, biz o zaman rahat ederiz” dedi.
’’YASALAR ALLAH’IN EMRİ DEĞİL’’
İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şakir Keçeli ise, “Yasalar ALLAH’ın emri değil, yasalarda değiştirilir,değişir. Yasaları değiştirmek mücadele ederseniz olur. Bu işler yasalarla düzeltilecekse iktidar değiştirilerek düzeltilir” diye konuştu.
Avukat Nusret Senem ise çiftçilere hukuki bilgiler verdi.
çok sıkıntı yaşadıklarını ifade eden bir kadın ise, “Tarlamızı alabilmek için toplandık. Daha önce nasıl alındıysa öylede verilmesini istiyoruz. Çalışıyoruz çalışıyoruz ağaya pamuk topluyoruz ağanın yüzde 30 ekiyoruz. Biz hakkımızı istiyoruz tarlamızı istiyoruz başka bir şey istemiyoruz” diyerek tepki gösterdi.
Heyet toplantının ardından köyden ayrıldı.
(İHA)