CHP ve BDP Meclis'e gitmezse ne olacak?
Abone olBDP ve CHP'nin yemin etmemesi durumunda Meclis'te neler olacak? İşte yanıtı:
BDP'nin ardından CHP de Meclis'i boykota hazırlanıyor. Tutuklu milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın tahliye kararlarına yapılan itirazın reddi CHP'ye bomba gibi düştü. Bir süredir tartışılan yemin etmeme eğilimi güçleniyor.
CHP MYK toplantısı saat 10.00'da başladı. Toplantıda tahliye kararlarına yönelik yapılan itirazın reddi masaya yatırılacak. Ardından CHP grup toplantısı yapılarak alınacak tavır belirlenecek. Kulislere göre Meclis'e gitmeme ve yemin etmeme eğilimi artıyor.
CHP de BDP gibi yemin etmeme kararı alırsa neler olacak? İşte olacaklar:
- Yemin etmeyen milletvekilleri yasama çalışmalarına katılamıyor. Bu durumda CHP'li milletvekilleri de hiçbir çalışmada oy kullanamayacak.
- Meclis'in ilk yapacağı iş Meclis Başkanlığı seçimi. Meclis'i boykot eden CHP'liler ve BDP'liler 4 Temmuz'da yapılacak Meclis Başkanlığı seçiminde oy kullanamayacak. Bu durumda yeni Meclis Başkanı muhalefetin olmadığı bir Meclis tarafından seçilmiş olacak.
- CHP ve BDP komisyonlara üye veremeyeceği için Meclis komisyonlarında yer almayacak. Bunlar Meclis çalışmalarını durdurmayacak ancak çalışmaların aksamasına neden olacak ve alınan kararların meşruiyeti tartışma konusu olacak?
- Hükümet programı 5 Temmuz'da Meclis'te okunacak. Hükümet programının görüşmeleri 8 Temmuz'da Genel Kurul'da yapılacak, 10 Temmuz'da da güven oylaması var. CHP ve BDP yemin etmezse bu süreçlerde de kürsüyü kullanıp değerlendirme yapma şansı olmayacak, oy kullanamayacak.
- Meclis çalışmaları ihtisas ve uluslararası komisyonlarda başkanlık ve üye seçimleri ile RTÜK üyelerinin seçimi ile devam edecek. CHP ve BDP bu süreçte de yer alamayacak.
- Meclis'in bu çalışmaları yaptıktan sonra 14 Temmuz’da tatile girmesi bekleniyor.