CHP tüzük değişikliği kurultayı yapıyor

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partinin gelmiş geçmiş en demokratik tüzüğünü hazırladıklarını belirtti. Kurultay parti içi muhaliflerin çağrısı üzerine toplanmıştı.

Türkiye'de ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi muhaliflerin çağrıları üzerine yapma kararı aldığı kurultaylardan ilkini bugün Ankara'da yapıyor.

Kurultayda CHP tüzüğüne Türkiye'deki farklı kültürlerin karşı ayrım yapmadan kucaklanması yolunda ifadelere yer verildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kurultay konuşmasında yeni tüzüğün partinin "Gelmiş geçmiş en demokratik tüzüğü olduğunu" belirtti.

Kurultay başında, yönetime muhalif milletvekili İsa Gök'ün "İtirazım var. Konuşma yapmak istiyorum" demesi üzerine salonda kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

Gök, salonda kurultayın toplanması için yeterli delege çoğunluğunun bulunmadığını savunmuştu.

Ancak, kurultay divanından yapılan açıklamada 1248 delegenin 948'inin salonda olduğu belirtildi.

Salonda yaşanan küçük çaplı arbede sırasında kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu, "Kimsenin kurultayın huzurunu bozmaya hakkı yoktur" şeklinde konuştu ve parti içi muhalifleri işaret ederek "Gücünü halktan almayanların başarı şansı yoktur." dedi.

Tüzük değişikliğiyle partideki kadın kotası yükseltiliyor ve parti milletvekili adaylarının yüzde 75'inin önseçim veya aday yoklamasıyla belirlenmesi uygulamasına geçiliyor.

Yeni tüzükte eski genel başkan Deniz Baykal döneminde yer verilmeyen "Farklı kültürlerin buluştuğu ülkemizde, dil, ırk, din, mezhep, cins vb, ayrımı yapmaksızın herkesi kucaklayan" ifadelerine yer verilecek.

Muhalefetle kopuş kurultayı

Değişiklikle birlikte parti tüzüğü 12 Eylül 2010 tarihindeki referandumla yapılan Anayasa değişikliğiyle de uygun hale getirilecek.

Yorumcular, Deniz Baykal'ın hakkındaki seks skandalı iddialarının ardından genel başkanlığına gelen Kemal Kılıçdaroğlu'nun, şimdiye kadar partiyi özgürlükçü, reformcu ve demokrat bir çizgiye çekme çabasının sekteye uğratıldığını ancak bu durumun bu kurultaylarla birlikte değişebileceğini söylüyor.

Eski yönetimin önemli isimleri Deniz Baykal ve Önder Sav kurultaya gelmedi.

Yorumcular, Baykal'ın eski bir genel başkan olarak kurultaya gelmemesinin büyük bir hata olduğu, bunun Baykal'ın konumunu daha da zayıflatacağı görüşünde.

CHP'de Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığı süresince muhaliflerle yaşanan çekişmeye bu kurultayın kısmen nokta koyması ve yönetim ile parti içi muhalefetle keskin bir kopuş yaşanması da bekleniyor.

Günün Önemli Haberleri