CHP selle ilgili genel görüşme istedi
Abone olCHP TBMM'de Genel Görüşme yapılmasına ilişkin önergesini Meclis Başkanlığına sundu
CHP, İstanbul'da yaşanan sel felaketinin nedenleri ile yapılan yanlışlıkların tespiti, sorumlularının belirlenmesi ve bu tür vahim olayların tekrar yaşanmaması için gerekli her türlü önlemin alınması amacıyla TBMM'de Genel Görüşme yapılmasına ilişkin önergesini Meclis Başkanlığına sundu.
CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Kılıçdaroğlu ve Hakkı Suha Okay'ın imzasını taşıyan önergede, 8-9 Eylülde İstanbul'da aşırı yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde, 32 vatandaşın yaşamını yitirdiği, bazı kayıp vatandaşlar bulunduğu, ayrıca yüz milyonlarca dolarlık maddi kayıp oluştuğu belirtildi. Meteorolojinin, bu kadar önemli oranda yağış beklendiğini günler Öncesinden bildirdiği İstanbul'da herhangi bir önlem alınmadığının somut bir şekilde ortaya çıktığı kaydedilen önergede, şöyle denildi:
''Can ve mal kaybına yol açan sel felaketi, İstanbul'daki çarpık ve plansız yapılaşmanın, hangi sonuçları doğuracağını bir kez daha göstermiştir. 16 yıldır İstanbul'u yöneten Başbakan ve ekibi aşırı yağışı, dereleri ve vatandaşı suçlayarak kendisini ve ekibini bu sorumluluktan kurtarmaya çalışmıştır.
Oysa Başbakan ve ardılı belediye başkanları, CHP'nin, ilgili meslek odalarının ve bilim insanlarının uyarılarını gözardı etmişlerdir.
İstanbul gibi bir kentte dere yataklarının toprak döküm ve yerleşim alanı olarak kullanılması, yaşanan felaketin nedenlerinden biridir. Dere yataklarının imara açılması, yapılaşmanın kesinlikle olmaması gereken bu alanlara binaların dikilmesine izin verilmiştir.
CHP, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisince yapılan dere yataklarını ve su havzalarını imara açan her türlü imar değişikliğine karşı çıkmıştır.''
Önergede, İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı olan ve yönetim kurulu başkanı da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan İSKİ Genel Müdürlüğünün, su havzalarında ve dere yataklarındaki kaçak yapılarla ilgili olarak 7 bine yakın tutanak tuttuğu bildirildi. İSKİ'nin, dere yatakları ve su havzalarındaki yapılaşmaya yönelik plan tadilatlarının iptali için İstanbul Büyükşehir Belediyesi aleyhine iptal davaları açtığı görüşüne yer verilen önergede, şöyle denildi:
''Kadir Topbaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, Ayamama Deresi yatağında ruhsat vererek yapılaşmasına izin verdiği okul, otel ve iş merkezleri sular altında kalmıştır.
Dünya Bankası'nın verdiği ve dere ıslah çalışmaları için kullanılması gereken kredi bugüne kadar amacı dâhilinde kullanılmamıştır.
Silivri Devlet Hastanesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası da dere yatağına yapıldığı için Halk Ekmek Fabrikası yerle bir olmuş, Devlet Hastanesi ise sular altında kalmıştır.
16 yıldır İstanbul'u yöneten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ekibinin yönetim anlayışı ve tarzı, rant üzerine kurulduğu için ne su havzası ne dere yatağı tanımışlardır. Başbakan ve ekibi, rant olan her yeri imara açarak bu vahim sonuca neden olmuşlardır.
Bu genel görüşme talebinin amacı, yaşanan sel felaketinin nedenleri ile yapılan yanlışlıkların tespiti ve sorumlularının belirlenmesi ve böylesi vahim olayların tekrar yaşanmaması için gerekli her türlü önlemin alınarak, gerekli düzenlemelerin yapılmasıdır.''