CHP ne yapıyor!

Kemal ÇAPRAZ kemal@internethaber.com

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Tayyip Erdoğan’ın Şemdinli’deki açıklamalarının ardından partisinin grup toplantında hepimizin yüreğine su serpen şu açıklamaları yapmıştı:
- “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı hukuki kimliktir!.. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı Türk milleti yerine ikame edilemez!.. Türk milleti tanımını kafanın içine sokacaksın!.. Türk milleti demekten korkmayacaksın!.. Türk milleti demenin kimsenin etnik kimliğine tecavüz olmadığını bileceksin!..”
Baykal’ın bu sözleri CHP’nin geçmişteki hatalarını önemli ölçüde telafi eder bir mahiyet arz ediyordu. Çünkü 1991 seçimlerinde SHP, DEP’le seçim ittifakı yapmış ve PKK’nın siyasallaşmasının ve Leyla Zana ve arkadaşlarını meclise taşımanın vebalini üstlenmişti. SHP’nin bu hataları bununla da bitmiyordu. Erdal İnönü döneminde hazırlatılan Güneydoğu raporu tam PKK’nın isteklerini içerir tarzdaydı. SHP ve CHP’nin hatalarını saymakla bitmez…
Ama Deniz Baykal’ın son açıklamalarını tam Atatürk’ün partisine yakışır açıklamalar olarak algılamaya başlamıştık ki yine CHP’li bir milletvekilinin Roj TV’ye açıklamalar yaptığını öğrendik. CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan, Şemdinli olaylarını değerlendirdiği Roj TV röportajını üstüne üstlük savunuyordu. Bu televizyon bazı milletvekili arkadaşlarımızın demeçlerini de yayınlıyordu diyerek, bu televizyonda başka milletvekillerinin de konuşma yaptığını belirtiyordu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Roj TV muhabirinin içeri alınması sebebiyle Danimarka’daki basın toplantısını terk etmesi, teröre karşı dik durulması gerektiğinin mesajını vermişti. Ama Deniz Baykal’ın açıklamalarına rağmen, CHP’li bir milletvekilinin bu televizyona röportaj vermesi, CHP içersinde de bir görüş birlikteliğinin olmadığını ortaya koymaktadır.
CHP, net politikalarını ortaya koymadığı sürece bu halkın tercihi olamayacaktır. Çünkü hem içinde Kemal Derviş’leri barındıracaksın... Hem emperyalizme karşıyım diyeceksin... Hem, AKP’nin terör konusundaki politikalarını eleştireceksin hem de kendi partinden bazı milletvekilleri terör örgütünün yayın organına beyanatlar verecek… Parti içinde görüş birlikteliğini sağlayamamış bir CHP’nin gerçekten ana muhalefet görevi yapabileceğine siz (CHP’liler de dahil) inanıyor musunuz?..


TÜRKLÜK ALT KİMLİK Mİ?


Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı sıfatı ile ‘Türk kimliğini’ tartışmaya açan Erdoğan, nihayet 22 Kasım 2005 tarihli AKP grup toplantısında şöyle konuştu:
“Türkiye bir mozayiktir!.. Türk Türk’üm, Kürt Kürtüm, Laz Lazım, Çerkez Çerkezim diyecek!.. Ancak hepimizi birleştiren üst kimlik Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığıdır!..”
Bana göre CHP’nin ana muhalefet partisi olarak sürekli gündemde tutması gereken Başbakan’ın bu talihsiz beyanatıdır. Türk, bu coğrafyada hiçbir zaman alt kimlik olmamıştır. Olmayacaktır da… Çünkü bu ülkenin adı Türkiye Cumhuriyeti’dir. Atatürk’ün partisi CHP bu noktada kıyameti koparması gerekir ki bunu göremiyoruz.
Mozayik, eşit parçaların bir araya gelmesinden oluşur, size soruyorum Türkiye Cumhuriyeti’nde Türk’den başka hangi alt kimliğin nüfusu Türk milletine yakındır. Batılıların hazırladığı abartma rakamlara bakmayın siz. Onlara bakarsanız Türkiye’de Türk olmadığı gibi bu kendini azınlık saydırmaya çalışan grupların toplamı Türkiye nüfusundan bile fazla çıkar. Türkiye Cumhuriyeti’nde açık ve net söylüyorum gayri müslimlerden başka azınlık yoktur. Bu Lozan’la da tescillenmiştir. Bunlar da Ermeni, Rum ve Yahudi’lerdir. Ve bu azınlıklar da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak bu ülkenin bütün azınlık haklarından yararlanmaktadırlar.
Türklüğü alt kimlik sayan zihniyetle sadece ana muhalefet partisi değil bu ülkenin bölünmez bütünlüğünü, üniter yapısını savunan bütün partiler ve sivil toplum kuruluşları mücadele etmelidir. Bugün CHP yi işlememizdeki amaç CHP’nin son açıklamalarındaki “Ulusalcı” duruşu bizzat kendi içindeki milletvekilleri tarafından bozulmasıydı.